Ne propustite

Nesvakidašnja predstava "Doni Dark" stiže u Bitef teatar

0

Teatar Komedija iz Skoplja najavljuje izvođenje predstave "Doni Dark" u Bitef teatru, 4. decembra sa početkom u 20h, a u režiji Roberta Ristova.

foto: Promo

Tema ove predstave bavi se procesom osamostaljenja mladog, slepog čoveka i njegovom socijalnom integracijom u društvu, pritom prikazujući različite emotivne faze i stanja kroz koja prolaze ova lica i njihove porodice.

 

Don (Darijan Petrov) je mladi momak koji se suočava sa svojim hendikepom, rastrgnut između očekivanja njegove pažljive i pomalo posesivne majke, predrasuda društva i straha od budućnosti. Međutim, njegova monotonija ruši se kada upozna "ludu", promiskuitetnu glumicu Džil (Mirjana Popovska-Ristov). Radnja je senzitivna, praćena mnogim intenzivnim emocijama i kreće se negde između bola i radosti, ljubavi i mržnje, moći i nemoći, gorkog i slatkog...

 

foto: Promo
foto: Promo

Kao deo magistarskog rada na "Univerzitetu za Audio-vizuelne umetnosti", bili su predloženi i postupci za poboljšanje uslova i pristupa lica sa posebnim potrebama u samom pozorištu. Direkcija ove nacionalne ustanove, prepoznala je ovu ideju i ove korake kao neophodne za početak sezone i osposobila je pozorište, kao i gledalište. Prema tome,Teatar Komedija postao je jedno od retkih pristupnih pozorišta za lica sa invaliditetom. Takođe, za osobe sa oštećenim sluhom obezbeđen je titl, kako bi i one nesmetano mogle da uživaju u izvedbi.

U predstavi glume i Magdalena Rizova Černih i Sašo Ristovski. Kostime je uradila Elena Luka, scenografiju je potpisala Ines Petrova Boškoska, muziku je osmislio jedan od najpoznatijih jazz muzičara, performera i bubnjara na svetu - Garo Tavitjan, a u predstavi učestvuje i čelista Dejan Cvetkovski.

 

Robert Ristov je diplomiran dramski glumac, sa bogatim glumačkim opusom pozorišnih i filmskih uloga. U 2017. godini na Međunarodnom Festivalu "Risto Šiškov“ dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu, od strane NETA. U 2016. nastavlja obrazovanje na akademiji ETFA-Skoplje i režiranjem ove predstave stiče titulu magistar Pozorišne režije.

makonda-tracker