premijera predstave dom bernarde albe

Šta se desi kada običaji naruše život? Priča o egzistencijalnoj sputanosti i ljubavi koju ne smete propustiti

0

Premijera predstave "Dom Bernarde Albe" po tekstu Federika Garsije Lorke, a u režiji Bojane Lazić biće izvedena 30. novembra 2017. godine u 20 časova u Puls teatru u Lazarevcu.

foto: Promo
foto: Promo

Prva repriza je zakazana za 1. decembar 2017. godine.

 

U predstavi igraju: Biljana Konstantinović, Ljubinka Josipović, Jelena Cvijetić, Ana Ćuk, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović, Milica Sužnjević, Ivana Nedeljković...

 

U Lorkinoj drami “Dom Bernarde Albe”, centralno mesto zauzima tema seksualne, emocionalne i egzistencijalne sputanosti žena u patrijarhalnoj sredini. Radnja se događa u Andaluziji polovinom 19. veka u kući udovice Bernarde Albe. Posle sahrane svoga muža, ona objavljuje ćerkama da će, kao što tradicija nalaže, narednih osam godina nositi crninu, skrušeno sedeti u kući i žaliti za pokojnikom, bez ikakvog kontakta sa spoljašnjim svetom. Za tih osam godina u kuću ne sme sa ulice da uđe ni vazduh. Bernardinih pet neudatih ćerki tako biva nasilno zatočeno i prinuđeno na askezu, a prozori i vrata bivaju zazidani jer se tako radilo u domu Bernardinog oca i Bernardinog dede. U tom mraku vlada ljubomora i nadmetanje između sestara zbog Pepea Romana, jedinog muškarca u ovoj drami, kojeg Lorka nikada ne izvodi na scenu. U tom mraku se oseća veliki strah, ali i beskrajna radoznalost i čežnja tih pet devojaka za slobodom, za ljubavlju, za suncem u polju... Apsurdno, ali u tom mraku najmlađa ćerka, divlja i srčana Adela, živi najsvetlije trenutke svoga života", rekla je rediteljka ovim povodom.

makonda-tracker