novo

Verujete li u ljubav u vreme smaka sveta?

0

Premijera predstave "Sudnji dan" Nila Labjuta u režiji Jane Maričić biće održana u subotu 18. novembra u 20.30 na Sceni Studio JDP.

foto: Nenad Petrović
foto: Nenad Petrović

U predstavi igraju Aleksandra Janković i Milan Marić. Scenograf je Marija Kalabić, kostimograf Maria Marković a kompozitor Božidar Obradinović.

 

foto: Nenad Petrović

Nil Labjut je jedan od naznačajnijih savremenih američkih stvaralaca. Ovaj pisac, scenarista i reditelj radi jednako uspešno za pozorište, film i televiziju. Dobitnik je brojnih nagrada a njegove drame izvode se na scenama širom sveta. Ovo nije prvi put da se na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta izvodi Labjutov tekst, predstava "Razvaljivanje" (Bash, 1999) u režiji Ive Milošević premijerno je izvedena 2004. godine.

 

foto: Nenad Petrović

 Labjut je „klinički posmatrač” moderne Amerike, od dezorijentisanih radnika koji iz dosade maltretiraju gluvonemu ženu u njegovom debitantskom filmu "U društvu muškaraca" (In the Compay of Men, 1992) do tri ubice u komadu "Razvaljivanje".

 

foto: Nenad Petrović

U "Sudnjem danu" Labjut smelo sugeriše da napad na Svetski trgovinski centar, 11. septembra 2001, nije doveo do moralnog isceljenja pošto se muž i otac koji je preživeo napad, premišlja da li da se pritaji da bi ga proglasili mrtvim, i tako omogući sebi početak novog života s ljubavnicom.

 

foto: Nenad Petrović

Ima nešto arhetipsko u Labjutovim likovima – Ben je muškarac, konzervativan: njegov svetonazor je blago nagnut udesno, on ima porodicu, decu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao, ima prilično poželjan posao za američkog, zapadnog belog muškarca njegovih godina. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva sveta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dve strane u svakom čoveku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira.

Da je napolju neki pljusak ili mali zemljotres, ne bi se desilo preispitivanje, ne bi se otvorila fundamentalna pitanja među njima. Ne, napolju je smak sveta (katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001) i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese, kaže rediteljka Jana Maričić.

foto: Nenad Petrović

 

makonda-tracker