Premijera komedije Zlatno tele u Narodnom pozorištu

0
Dramski ansambl Narodnog pozorišta novu 142. sezonu otvoriće 6. oktobra na Velikoj sceni premijernim izvođenjem komedije Ilje Iljfa i Jevgenija Petrova Zlatno tele u režiji Gorana Markovića i uz direktan prenos na Drugom program RTS-a od 20 časova

Glavni junak Ostap Bender u ovoj priči bavi se velikim kombinacijama, kako bi opstao u mutnim vremenima sovjetskih reformi. Pod geslom Benzin vaš, ideje naše, na veoma vešt način uspeva da  iskorišćava slabosti  društvenog sistema. Na putu ka zacrtanom cilju, upoznaje Dmitrija Balaganova, koji mu je čak i neka vrsta kolege, s tim što on, kako bi uspeo da preživi, radi u okviru svog esnafa Sinovi poručnika Šmita. Kasnije im se pridružuje i bivši robijaš Adam Kozlevič, kao i Panikovski, bivši sin poručnika Šmita, koji je izbačen iz esnafa, jer je prekršio konvenciju. Cilj ove grupe je sasvim jasno i precizno definisan - opljačkati Aleksandra Korejka, koji je nelegalno zgrnuo milione rubalja od propalih društvenih ulaganja. Bender se nada da će konačno ispuniti svoj životni san i pobeći u Rio de Žaneiro...

Ulogu Ostapa Bendera, Goran Marković poverio je Milanu Lanetu Gutoviću, a u podeli su i Igor Đorđević (Aleksandar Ivanovič Korejko), Vlastimir Đuza Stojiljković (Panikovski), Hadži Nenad Maričić (Šura Balaganov), Darko Tomović (Adam Kozlević), Radovan Miljanić (Predsednik opštine, Funt), Ivan Zarić (Mladić) i Ivana Jovanović (Zosja Sinjicka).

Premijera Zlatnog teleta posvećena je nedavno preminulom velikanu srpskog glumišta, Radetu Markoviću. Direktorka drame Narodnog pozorišta, Ivana Dimić, po završetku predstave, poslednje u kojoj je igrao, reći će nekoliko reči o uspomeni na Radeta Markovića, a onda će za kraj biti prikazan kratki film sa poslednje probe preminulog glumačkog barda.

Direktan televizijski prenos koji će TV auditorijum uvesti i u svečani hol, galeriju, salone, garderobe Narodnog pozorišta režiraće televizijski reditelj Branko Kičić. Gledaoci će moći da vide i čuju istorijat Narodnog pozorišta i plan za ovu pozorišnu sezonu od direktora ove kuće, Božidara Đurovića, detalje o nastanku predstave Zlatno tele od reditelja Gorana Markovića, a o premijeri, neposredno pred početak predstave, iz šminkernice će ponešto reći i pozorišni Ostap Bender, popularni glumac, i TV lice RTS-a, Milan Lane Gutović.

Inače, pre početka nove sezone Narodnog pozorišta, direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov i prvi čovek nacionalnog teatra Božidar Đurović potpisali su Protokol o saradnji, prema kome će RTS tokom naredne pozorišne sezone, u nekoliko navrata direktno prenositi premijere velikih događaja iz različitih scenskih žanrova.

makonda-tracker