opera

Intrigantni zavodnik već decenijama oduševljava svet: Don Đovani uskoro u Madlenijanumu

0

U koprodukciji sa Operom i teatrom "Madlenianum",Mocertova opera „Don Đovani“ biće premijerno izvedena na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra, u režiji Alberta Triole, a pod dirigentskom upravom Marka Boemija gostiju iz Italije.

foto: Promo
foto: Promo

U podeli su Miodrag D. Jovanović, Vladimir Andrić, Vuk Zekić, Marko Kalajanović, Vasa Stajkić (Don Đovani), Sveto Kastratović, Aleksandar Manevski, Strahinja Đokić, Sava Vemić (Komendatore), Gordana Tomić, Snežana Savičić Sekulić, Aleksandra Petrović,
Ana Petrović (Dona Ana), Marko Živković, Stevan Karanac, Ljubomir Popović, Saša Štulić (Don Otavio), Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković Garsija, Teodora Dimitrijević (Dona Elvira), Aleksandar Stamatović, Dragoljub Bajić, Vuk Matić, Nebojša Babić (Leporelo), Pavle Žarkov, Gavrilo Rabrenović, Marko Pantelić, Nikola Basta (Mazeto), Sofija Pižurica, Nevena Bridžin, Dragana Tomić Roksandić, Nevena Matić i Vesna Marković (Cerlina).


U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Ova opera u dva čina, za koju je libreto napisao Lorenco da Ponte, premijerno je izvedena 29. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu. Mocartov ,,Don Đovani” pevan je već 1789. na nemačkom u Majncu, 1797. u Peterburgu, 1828. na ruskom, 1805. na francuskom u Parizu, 1817. na engleskom u Londonu i brzo je postao poznat u celom operskom svetu. U Italiji dugo nije mogao da se odomaći. Stendal u svojim uspomenama spominje nekog milanskog grofa koji je plaćao pevače i muzičare nekoliko meseci ne bi li naučili pravilno izvođenje ove muzike.


Intrigantni legendarni španski plemić i beskrupulozni zavodnik Don Huan poslužio je Mocartu da stvori, kako je sam govorio svoju najozbiljniju operu, koju je nešto kasnije filozof Kjerkegor opisao kao "delo bez mane, neprekinuto savršenstvo".


Sam Don Đovani je oblikovan kao prvi "libertinski" operski heroj - antijunak bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima.
U Narodnom pozorištu u Beogradu do sada je imala četiri premijerne postavke, a prva je bila 17. januara 1938. godine. Naredna premijera održana je 20. oktobra 1953., potom 8. novembra 1982., i poslednja 12. oktobra 2006. godine.


Scenograf je Santi Ticiano gost iz Italije. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, asistent reditelja Ana Grigorović, a scenografiju realizuju Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić.


Premijera u „Madlenianumu“ biće održana 28.novembra.
 

makonda-tracker