Lazarevačka Hasanaginica u Narodnom pozorištu

0
Puls teatar iz Lazarevca gostovaće u ponedeljak 27. septembra na sceni Raša Plaović u 20:30 časova sa dramom Ljubomira Simovića Hasanaginica u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića

Ova predstava premijerno je izvedena 27. marta 2009. godine na sceni Centra za kulturu Lazarevac. Naslovnu ulogu tumači Ivana Nedeljković, a u podeli su i Aleksandar Karić (Hasanaga), Aleksandar Trmčić (Beg Pintorović), Biljana Kostantinović (Majka Pintorovića), Zoran Belošević (Efendija Jusuf), Darko Bjeković (Ahmed) i Uroš Jovčić (Suljo). Scenografiju je uradio Aleksandar Veljanović, kostime je kreirala Sonja Kotorčević, a muziku je komponovao Gabor Lenđel.

Simovićeva verzija Hasanaginice, slavne balade zapisane 1774. godine o tužnoj sudbini žene turskog age, praizvedena je u Narodnom pozorištu 1975. godine u režiji Želimira Oreškovića. Drugi put, ovaj komad, koji je i dalje na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta, postavio je 30. decembra 2001. godine Jagoš Marković. Prošle godine, za Dan Narodnog pozorišta 22. novembra, Ivana Dragutinović postavila je operu Hasanaginica, čiji je libreto, na osnovu pomenute drame, uradio Rastislav Kambasković.

makonda-tracker