50. izvođenje predstave Derviš i smrt

0
Drama Derviš i smrt po romanu Meše Selimovića, u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i adaptaciji i režiji Egona Savina, biće izvedena jubilarni 50. put u nedelju 26. septembra na sceni Narodnog pozorišta

Naslovnu ulogu tumači gost iz Makedonije Nikola Ristanovski, a u podeli su i Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović, Zoran Ćosić, Miodrag Krivokapić, Slobodan Beštić, Marko Nikolić, Nebojša Kundačina, Darko Tomović, Tanasije Uzunović, Marko Janketić, Igor Ilić, Željko Grozdanović...

Egon Savin osmislio je i scenski prostor za predstavu, kostime je kreirala Jelena Stokuća, a muziku je komponovao Zoran Hristić.

Savinova predstava ukazuje na razloge ćutanja, koji je samo deo mukle tišine ljudi tokom perioda u kojem se nije smelo nekažnjeno govoriti. Radnja romana je iz 18. veka premeštena u pedesete godine prošlog veka, u posleratno Sarajevo i novu državu. U političkom sistemu u kojem se peva o izgradnji i slobodi, a zbog jedne reči gubi život, moralna odgovornost bilo kog pojedinca, pa i derviša, ne može da se posmatra izvan konteksta vlasti i države.

Predstava je premijerno izvedena 27. decembra 2008. godine, a u međuvremenu je na raznim festivalima u zemlji i regionu osvojila brojne nagrade.

makonda-tracker