Emina Elor i Aron Balaž najbolji glumci Novosadskog pozorišta

0
Prema mišljenju publike koja je tokom cele godine nakon predstava ostavljala svoje glasove u kutiji u holu Novosadskog pozorišta, najbolji glumci sezone 2009/2010 su Emina Elor i Aron Balaž, dok su najbolje epizode po mišljenju gledalaca imali Edit Farago i Da

Laureati sezone proglašeni su u okviru Dramskog takmičenja, održanog 21. septembra. Ove godine, Novosadsko pozorište po prvi put dodelilo je nagradu Iza kulisa, za najboljeg scenskog radnika. Dobio ju je majstor svetla Robert Majoroš koji je nakon premijere Sna letnje noći dobio niz komplimenata za svoj rad na ovom projektu. Nagradu za super lapsus sezone, koju je pokrenuo glumac Zoltan Puškaš, ove godine dobio je Nandor Silađi iz NP Subotica.

Najbolji pisac Desetog dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca, održanog u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz je Đerđ Serbhorvat a najbolji reditelj je Sorin Militaru. Najbolji glavni glumci ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, u okviru kojeg su se susrela tri pisca, tri reditelja i – ove godine čak 39 glumaca, da bi za jedan dan napravili tri predstave, su glumac NP Subotica Ervin Palfi i glumica iz Temišvara Enike Eder dok su za najbolje epizodiste proglašeni domaćini Terezia Figura i Atila Mađar.

Na ovom takmičenju drugo mesto zauzeli su spisateljica Ana Terek i rediteljka Margareta Taboroši a treće pisac Endre Mariaš i reditelj iz Makedonije Jane Spasić. Dodeljena je i još jedna nagrada: pozorište Jokai iz Bekeščabe specijalnom nagradom nagradilo je glumca Arona Balaža.

U žiriju, koji je odlučivao o najboljima, bili su: reditelj Zoltan Šeregi, pisac i dramaturg Tibor Zalam te primadona vojvođanskog glumišta Irena Abraham.

U ovogodišnjeg izdanju Dramskog takmičenja glumcima iz ovog teatra pridružile su se kolege iz Bekeščabe, Temišvara i Subotice. Tri predstave, koje su pod zajedničkim naslovom Čizmoskidači, glumci odigrali u nizu i u jednom dahu, izazvale su ovacije publike.

makonda-tracker