Po motivim drame Vilijama Šekspira

Mračni svet zavere, psiholoških devijacija i strasti: Beogradska premijera plesne predstave Magbet u Bitef teatru

0

Plesna predstava "Magbet" nastavak je repertoarske politike Bitef dens kompanije, koja ima za cilj da publici predstavi nove pravce razvoja plesnog teatra, kroz koreografske inscenacije velikih dela svetske književnosti. Do sada su realizovani Šekspirovo "Otelo", Danteova "Božanstvena komedija", Molijerov "Don Žuan", Aristofanove "Ptice"...

foto: Promo
foto: Promo

Bitef dens kompanija osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture, i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Tokom sedam godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala čak dvadeset šest plesnih produkcija i preko sto gostovanja u zemlji i svetu, (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija...).

 

Kompanija je ostvarila saradnju sa nekim od najeminentnijih domaćih, regionalnih i evropskih koreografa, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidore Stanišić, Edvarda Kluga, Matjaža Fariča, Dalije Aćin, Zorana Markovića, Maše Kolar, Branka Potočana, Lea Mujića...

Predstave "Mirisi cimeta", "Otelo", "Božanstvena komedija", "Karmen" u IV runde, "Alfa bojsi", "Yesterday", "Don Žuan", "Ptice"..., doprinele su da se formira nova publika koja redovno prati plesni repertoar, a otvorena je i plesna scena za decu koja ima za cilj da najmlađoj publici približi umetnost igre.

Bilans rada Bitef dens kompanije nakon osam godina čini veliki broj nagrada - čak dvadeset tri. Od toga - tri nagrade "Dimitrije Parlić", koreografima Edvardu Klugu, Jasmin Vardimon i Milošu Isailoviću, devet nagrada igračima kompanije za plesne interpretacije, nagrade na festivalima za predstave u celini, kao i dve Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru koreografkinjama Isidori Stanišić i Daliji Aćin.

Magbet

 

1 / 5 Foto: Promo

Magbeta doživljavam kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi. Ljudi sa velikim ambicijama. Cela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za presto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju.

 

Šekspir nas kroz priču o 'Magbetu' upozorava da ko želi vlast pod svaku cenu nikad nema dobre namere, i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje i žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština", Miloš Isailović.

Plesna predstava "Magbet" po motivim drame Vilijama Šekspira, 4. novembra u 20 sati, Bitef teatar.

 

Koreografija: Miloš Isailović


Kompozitor: Draško Adžić


Dramaturgija: Jelena Kajgo


Scenografkinja: Jasmina Holbus


Kostimografkinja: Slavna Martinovic


Reditelj na predstavi: Luka Mihovilović


Izvršna produkcija: Jovana Janjić i Vojislav Kaluđerović


Foto i dizajn: Slavica Dolašević

Igrači: Miloš Isailović, Dejan Kolarov, Ana Ignjatović-Zagorac, Nataša Gvozdenović, Tamara Pjević, Jelena Bulatović, Miona Petrović i Branko Mitrović.

makonda-tracker