budite i vi deo spektakla

Jubilarno izvođenje Dame s kamelijima u saradnji sa Kineskim teatrom

0

Predstava „Dama s kamelijama“, po romanu Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića, biće 50. put izvedena 9. oktobra (20,00) na Velikoj sceni.

foto: Promo
foto: Promo

„Dama s kamelijama“ je sentimentalna i veoma realistična ljubavna priča o nesrećnoj i na smrt bolesnoj pariskoj kurtizani Margariti Gotje u koju se zaljubljuje Arman Dival, mladić iz ugledne porodice.

 

Za razliku od drugih, brojnih, muškaraca, on je iskreno voli. Margarita uzvraća ljubav i njih dvoje, nošeni emocijama, zajedno beže na selo. Međutim, Armanov uticajni otac sklapa ponudu sa nesuđenom snajkom, kako bi spasao čast porodice. Neizlečivo bolesna Margarita prihvata ponudu uz uslov da otac, kada ona umre, kaže istinu Armanu.

foto: Promo


U ovoj predstavi uloge tumače Marija Vicković (Margarita Gotje), Miloš Biković (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival) i Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija).


Deo glumačkog ansambla, na nekim od prethodnih izvođenja, bili su i Joakim Tasić (Arman Dival), Nebojša Dugalić (Žorž Dival), Aleksandar Đurica (Gaston Rije), Ivan Bosiljčić (Gustav) i Maja Nikolić (Olimpija).
Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović.
Scenograf je Boris Maksimović, kostime je uradila Bojana Nikitović, a muziku Kornelije Kovač.


„Dama s kamelijama“ je nedavno, (prva polovina jula) u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, sa velikim uspehom gostovala na Internaciopnalnom teatarskom festivalu u Pekingu i u Gradskom teatru u Šangaju.


Ansambl Nacionalnog teatra boravio je u Pekingu od 4. do 10. jula, a u Šengaju od 11. do 16. jula i u tom periodu predstava je izvedena pet puta.
Od premijere, 1. oktobra 2013. godine, ovu melodramu je na matičnoj sceni i gostovanjima u zemlji i inostranstvu, videlo oko 20.000 gledalaca.
To je u Narodnom pozorištu sedma postavka tog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine.

makonda-tracker