važna saradnja

Održana konferencija za novinare povodom premijere dramske predstave „Fortinbras se napio“

0

Koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad...

foto: Promo
foto: Promo

U Srpskom narodnom pozorištu održana je u četvrtak, 5. oktobra 2017. konferencija za novinare povodom premijere predstave „Fortinbras se napio“.


Predstavu je po tekstu Januša Glovackog, u prevodu Zorana Đerića, režirao Nikola Zavišić, a rađena je u koprodukciji SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture.

foto: Promo


Na konferenciji su učestvovali dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, Milovan Filipović, v.d. direktora Drame, Nikola Zavišić, reditelj, glumci Marko Savić i Nenad Pećinar i glumica Alisa Lacko.


Dr Zoran Đerić je istakao veliki značaj nedavno preminulog poljskog pisca, Januša Glovackog, naglasiviši da je ovo prvi put da se u SNP-u postavlja komad ovog autora, koji je svoju književnu karijeru započeo kao prozni pisac, pozorišni kritičar i feljtonista, da bi ubrzo počeo da se bavi i pisanjem filmskih scenarija. Jedna od najizvođenijih drama Glovackog je „Antigona u Njujorku“.


Milovan Filipović je napomenuo važnost saradnje sa Centrom za vizuelnu kulturu, sa kojima smo već imali saradnju na predstavi „Duh koji hoda“, i najavio da nas u toku sledeće godine očekuje dalja saradnja sa Centrom na još nekim predstavama.


Prema rečima reditelja Nikole Zavišića, ovo je predstava koja u „montipajtonovskom“ stilu odražava društvene odnose kroz bajku, odnosno priču koja predstavlja grotesknu parafrazu Hamleta, sa elementima tragikomičnog, duhovitog, oštroumnog i sumanutog.

makonda-tracker