Sonja Amelio u Beogradu

0
Na sceni Raša Plaović u Narodnom pozorištu u petak 10. septembra od 20:30 časova biće održan solistički koncert Sonje Amelio pod nazivom Ples i kastanjete, povodom 200 godina nezavisnosti Meksika i 100 godina meksičke revolucije

Sonja Amelio rekla je da je fascinirana izgledom Narodnog pozorišta i naglasila da joj je veoma drago što je posle mnogo godina ponovo došla u Beograd.

- Kada sam poslednji put boravila ovde, nisam mogla da održim koncert zbog različitih političko-istorijskih situacija koje su se tada dešavale. U Meksiku postoji izreka: Bolje ikada, nego nikada. Ostala sam dužna i sada sam došla da tu dužnost ispunim. Ove godine navršava se 15 godina od početka mojih putovanja koje sam posvetila borbi za mir u svetu. Naravno da na toj listi nisam mogla da izostavim Beograd. Hvala gospodinu Đuroviću, ambasadi Meksika i bivšem ambasadoru Srbije u Meksiku, gospodinu Pajiću, što su mi omogućili da nastupim u ovom prelepom pozorištu – kazala je svetski priznata umetnica na konferenciji za novinare i dodala da će koncert biti sačinjen iz nekoliko segmenata.

- On je kompleksan, veoma je težak i smislila sam ga specijalno za beogradsku publiku. Na početku ću izvesti presek različitih koreografija, na muziku Rodriga, koje sam uradila tokom svoje karijere, a nazvala sam ih Orijentalna fantazija. Kasnije ću nastupiti kao balerina i sa kastanjetama, na muziku Debisija. Takođe, planiram da izvedem i jedan deo iz trilogije koju sam posvetila Ani Pavlovoj, a spremila sam i jedno specijalno iznenađenje – najavila je jedna od najboljih svetskih solistkinja sa kastanjetama i prima balerina.

Sonja Amelio završila je studije za koncertni klavir na nacionalnom Konzervatorijumu za muziku, a u isto vreme započela je i profesiju kao klasična balerina. Sa šest godina imala je svoj prvi koncert kao solista u Palati lepih umetnosti u Meksiko Sitiju, a šest meseci kasnije kao balerina u Gradskom pozorištu. Tada je dobila i svoju prvu od 350 nacionalnih i međunarodnih nagrada. Iako meksički umetnik, priznata je na svih pet kontinenata, jer je uspela da kastanjete kao instrument uzdigne na simfonijski nivo izvodeći u isto vreme svoje sopstvene koreografije na muziku velikih majstora: Betovena, Lista, Baha, Paganinija…Solističke koncerte imala je skoro u celom svetu. Na svojoj prvoj turneji, veliki sovjetski kompozitor, Aram Hačaturijan posvetio joj je svoje delo Udovica iz Valensije koje je prilagodio njenom stilu. Takođe, održala je koncerte i u Etiopiji, Vijetnamu i Keniji. Zbog velikog uspeha koji je postigla u tim zemljama imenovana je za umetničkog ambasadora Meksika. Nastupala je i u Indiji, Tajlandu, Brazilu, Mongoliji, Tunisu, Švajcarskoj, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Poljskoj, Peruu, Ekvadoru, Venecueli, Uzbekistanu, Japanu, Grčkoj, Turskoj i Maroku.

Na svojoj nedavnoj turneji po Aziji, Bliskom istoku, Evropi i Africi, predstavila se kao solista na petom Međunarodnom festivalu plesa i muzike u Kini, i u konkurenciji od 21 zemlje, dobila je dve zlatne medalje i četiri specijalne nagrade.

makonda-tracker