Po tekstu nedavno preminulog poljskog pisca Januša Glovackog

Fortinbras se napio na Kamernoj sceni: Tragikomična parafraza Hamleta sa norveške tačke gledišta (FOTO)

0

Već početkom sledećag meseca, 7. oktobra, na Kamernoj sceni u 21:30 sati, premijerno će biti izvedena dramska predstava po tekstu nedavno preminulog poljskog pisca Januša Glovackog "Fortinbras se napio", u režiji Nikole Zavišića.

foto: B. Lučić
foto: B. Lučić

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević, Alisa Lacko, Srđan Stojnović.

foto: B. Lučić

Reč je o tragikomičnoj i grotesknoj parafrazi Hamleta sa "norveške tačke gledišta". Kako je to reditelj Zavišić istakao u ranije objavljenom intervjuu ("Dnevnik", N. P-j, 17. februara 2017), tekst je:

potpuno otkačen u svakom smislu, i jako je dobra refleksija na Šekspirovog Hamleta. Tekst govori o teoriji zavere koju su, navodno, Norvežani ispleli, kako bi upropastili Dansku, koja je njihov arhineprijatelj odvajkada, i konačno zaladali njenim teritorijama. Pri tome su, međutim, svi potpuno odškrinutog mozga od alkohola.

 

Tako se pre svega Fortinbras, koji bi zapravo trebalo da bude pandan Hamletu, ponaša krajnje nesuvislo i sumanuto. Dakle, imamo pred sobom, uslovno rečeno, politički angažovan, a zapravo veoma duhovit, na momente apsuradan, sulud, bezobrazan u mnogo čemu – rečju, mentalno angažovan komad", navodi reditelj Nikola Zavišić.

On ističe da će komad Fortinbras se napio biti prilika da se napravi neka vrsta produžetka Hamleta, a još više možda produžetka Zdrav(o) život(e)!/ High Life, u estetici i generalno i pristupu (reč je o predstavama koje je Zavišić režirao na scenama SNP-a u poslednjih nekoliko sezona).

 

1 / 5 Foto: B. Lučić

 

Dramaturg je Svetislav Jovanov, scenografi Željko Piškorić i Vladimir Savić, kostimograf Marina Sremac, muziku potpisuje Goran Simonoski, a scenski pokret Andreja Kulešević.

foto: B. Lučić

Repriza je 14. oktobra u 20:30 sati.

makonda-tracker