mart 2018.godine

15. Beogradski festival igre: Čuveni Balet Trokadero nastupaće u Beogradu (FOTO)

0

U petak, 22. septembra, počinje prodaja ulaznica za predstave koje će se u okviru 15. Beogradskog festivala igre izvoditi na sceni Pozorišta na Terazijama.

foto: Promo
foto: Promo

 Reč je o najnovijim postavkama Kompanije Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, trupe Peeping Tom iz Brisela i Baleta Trokadero iz Njujorka. Sve tri trupe se vraćaju na Beogradski festival igre, na zahtev brojne publike.

 

Inspirisan prostorom velikih aerodroma, danski reditelj i koreograf Ingimarson se na duhovit način bavi svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion. Zgrada u kojoj se sudaraju snovi, šoping i pretresanje ljudi na traci, za njega postaje mesto nadrealnog ambijenta i mogućnost za duhovitu analizu svima dobro poznatih situacija.

 

Prostor ispunjen obećanjima, gde se zemljina kugla vrti na dlanu, istovremeno se nalazi pod stalnim nadzorom kamera koje prate svaki pokret. Performans istražuje prirodu iluzija koje se razvijaju u strogo kontrolisanom objektu, uz prepoznatljiv rukopis inovativne i neponovljive fizičke komedije.

 

Ogromni redovi ispred blagajni teatara u kojima nastupaju, redovna su slika koja prati sva gostovanja njujorškog Baleta Trokadero. Osnovana pre više od 40 godina u cilju predstavljanja tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, ova trupa je nekada nastupala u kasnim terminima na off Brodveju.

 

foto: Promo

 

Zahvaljujući spoju dobrog poznavanja repertoara, komičnih situacija na sceni i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena.

 

Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju “gvozdenog” ruskog stila. Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti, scenskih nezgoda i podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre.

 

foto: Promo

 

Činjenica da krupna tela delikatno balansiraju na prstima kao labudovi, vile i princeze – prikazuje fantastičan duh igre kao vrhunske umetnosti, ne rugajući se, već oduševljavajući podjednako iskusnu i početničku publiku. Predstave su na programu 26. i 27. marta.

 

Cene ulaznica za ove predstave, kreću se u rasponu od 1.700 do 2.300 rsd.

 

15. Beogradski festival igre počinje 15. marta, 2018. godine.

makonda-tracker