Premijera u Narodnom pozorištu Užice

Priča o dve prijateljice čija je ljubav velika i večna, a razlike nepomirljive: Drama „Svedobro“ 15. septembra pred užičkom publikom

0

Narodno pozorište Užice novu sezonu počinje premijerom na velikoj sceni, 15. septembra.

foto: Đorđe Krstić
foto: Đorđe Krstić

Praizvedbu savremene drame autora Stevana Vraneša pod nazivom „Svedobro“ režira Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta, a u predstavi igraju članovi užičkog ansambla: Tanja Jovanović, Biljana Zdravković, Tijana Karajičić, Igor Borojević i Branislav Ljubičić.

 

Drama Svedobro je komad kojim se pisac Stevan Vraneš vraća pozorištu posle više od 15 godina provedenih u korporativnom poslovnom svetu Srbije i regiona, u kome još uvek radi. Diplomirani dramaturg, stručnjak za medije i komunikacije, regionalni direktor korporativnih poslova u multinacionalnoj kompaniji, ali pre svega – pisac, vraća se tekstom koji u stilu američke psihološke drame priča priču o generaciji koja je svoju mladost provela u tranziciji, a svoje „najbolje godine“ dočekuje puna rana, ožiljaka i nedoumica kako dalje. Bez dovoljno snage za velike promene, ali i bez mogućnosti da samo odustane.

 

Gde je i šta je Svedobro?

 

U fokusu drame su dve glavne junakinje, najbolje prijateljice koje se nisu videle preko šest godina. Jedna se odlučila za borbu sa surovim realnim životom, a druga otišla u zabačeno mesto na granici sa Bosnom po imenu Svedobro. Njihove sudbine su snažno povezane, problemi slični, ali način na koji se suočavaju sa njima različit. Njihova ljubav je velika i večna, a njihove razlike nepomirljive.

 

- Ovo je tekst o posledicama prethodnih trideset godina na jednu generaciju koja bi sada trebalo da dosegne svoj zenit u svakom smislu. Međutim, na ličnom, intimnom nivou mi vidimo da su posledice tranzicije još gore od onih koje vidimo u ekonomiji, medijima, društvu generalno...“ kaže autor komada i dodaje: „Želeo sam da publici predstavim kroz priču o prijateljstvu i porodici, klljučne dileme ovog trenutka: otići ili ostati, boriti se ili odustati, biti sam ili sa nekim, pomoći sebi ili drugima... Ali je ugao iz koga moramo da posmatramo ove dileme na Balkanu po mom mišljenju posebno kompleksan i težak. Nekada imam utisak da moji junaci, a i ja, nosimo dodatnih pedeset ili sto kilograma tereta, na ono što već svuda u takozvanom razvijenom svetu očekuje našu generaciju.

 

Muziku za predstavu radio je autorski tandem Ana Ćurčin i Goran Antović. Njihov rad već nekoliko godina osvaja publiku istančanog muzičkog ukusa u regionu. „Veliko nam je zadovoljstvo da smo deo autorskog tima za praizvedbu predstave "Svedobro". Komad otvara teme koje su nam jako bliske, a reditelj i pisac su inicirali saradnju željom da uključe pesmu "Alone" u predstavu. Muziku za predstavu radimo iz srca, iz mesta kako doživljavamo samoću, nadu, kao i druge mehanizme koje primenjujemo u svakodnevnom životu mi, ali i likovi predstave, Marina, Jovana, Žare, Nika i Rajko…”, rekla je o radu na predstavi Ana Ćurčin.

 

U često potcenjenom melodramskom žanru, „Svedobro“ traži svoje mesto između istoka i zapada, betona i šume, pesimizma i optimizma. Ostavlja publici mogućnost da nakon što upozna sudbine glavnih junaka u toku jedne nedelje u zabačenoj planinskoj kući, razmisli o tome da li je njima samima „sve dobro“ ili je pak potrebno pronaći neko drugo mesto i neki drugi kontekst.

 

Premijera predstave je 15.09. u 20h, a gostovanja u Beogradu i širom Srbije mogu se očekivati već tokom jesenjeg dela sezone.

makonda-tracker