Počinje Tvrđava Teatar u Smederevu

0
Drugi Međunarodni ambijentalni festival Tvrđava Teatar održava se pod sloganom Sviraj to ponovo Sem od 11. do 20. avgusta u drevnoj Smederevskoj tvrđavi

Ovogodišnja selekcija čini 12 predstava – 7 u glavnom programu, 4 u pratećem, a plesna predstava San letnje noći Novosadskog pozorišta biće izvedena u čast nagrađenih na kraju Festivala. Kao i prošle godine, festivalska selekcija ima tri nivoa – međunarodni (Do Do Lend Teatra Puho iz Španije, Foleti i Boje Teatra Pavana iz Holandije i Brigada urbane harmonizacije Teatra an Vol iz Italije). U nacionalnom delu selekcije su predstave Narodnog pozorišta Užice Rumunija 21, Buđenje proleća Malog pozorišta Duško Radović, Sviraj to ponovo, Sem Beogradskog dramskog pozorišta, Kate Kapuralica NP Sombor, Čovekova tragedija Novosadskog pozorišta i Proslava Ateljea 212.

Lokalnu produkciju predstaviće u pratećem programu predstava Plastične bašte nastala u kooprodukciji grupe Patos iz Smedereva i Teatra Koreja iz Italije. U čast nagrađenih, van selekcije, biće prikazana plesna predstava San letnje noći Novosadskog pozorišta.

Na kraju festivala tročlani međunarodni žiri dodeliće četiri nagrade: za najbolju predstavu, najboljeg reditelja i najboljeg glumca i glumicu. Članovi žirija su glumica Đurđija Cvetić, rediteljka Ljiljana Todorović i dramatur i kritičar iz Rijeke Matko Botić.

Ovogodišnji festival odvija se pod pokroviteljsvtvom Ministarstva za kultur Srbije, Grad Smedereva i Uneskove kancelarije u Veneciji.

makonda-tracker