Spektakli na otvorenom u smederevskoj Tvrđavi

Tokom Tvrđava teatra koji se od 11. do 20 avgusta održava u Smederevu, gosti iz inostranstva izvešće nekoliko spektakularnih predstava
0
1 / 12 Foto: Promo

Inostrani program Tvrđava teatra, koji se ove gdoine drugi put odvija u zidinama Smederevske tvđave, biće otvoren 11. avgusta spektaklom španskog Teatra Puho iz San Sebastijana, a predstava koja će se prikazivati na više od 20 metara visine zove se Do Do Land. Nastala je prema motivima Alisa u Zemlji čuda Luisa Kerola i menja nebo u magičnu zemlju gde je sve moguće i gde je svaka slika podsticaj ljudima da sanjaju o letenju.

U pratećem programu publika na festivalu Tvrđava Teatar ove godine videće i holandski Teatro Pavana iz Amsterdama koji će 17. avgusta odigrati dve predstave. Colors je urbana procesija koja se odvija na gradskom trgu i korzou, a njeni akteri su boje. Kada se začuje čarobna muzika, Boje počinju da kruže po prostoru u gracioznoj koreografiji. Tokom očaravajućeg plesa one se razdvajaju i lepršaju na svojim elegantnim krilima, da bi se nakon određenog vremena opet spojile i izmešale. Folletti je predstava za dečiju publiku, čiji junak, mali radoznali Trol, jedva čeka da publici pokaže svoje gimnastičko umeće. Tada se pojavljuje ljubomorni suparnik. On pokušava da nadigra malog Trola i na kraju mu ukrade rep. Tada Drvo odlučuje da se umeša i da svojim hipnotičkim moćima natera zlog trola da vrati ukradeni rep. Odjednom se začuje uznemiravajuća muzika - to se približava veliki opasni pauk. Kada jedan od trolova pobedi svoj strah i suprotstavi se pauku, ovaj se pretvara u blagonaklonu Vilu koja donosi srećan kraj ovoj uzbudljivoj priči.

Italijanski Theatre en Vol iz Sasarija na festival Tvrđava Teatar dolazi 20. avgusta sa predstavom koja se zove BAU - Brigatta Di Armonizzazione Urbana. Teatar an vol je danas najvažnija pozorišna kompanija na Sardiniji koja se bavi urbanim teatrom, izvođenjem izvan pozorišnih zgrada i u drugim nekonvencionalnim izvođačkim prostorima – jedinstvena umetnička laboratorija koja je stvorila solidnu reputaciju kako nacionalno, tako i na evropskoj sceni. B.A.U. je predstava koja se zasniva na urbanim perkusijama, na izvođenju uličnog pozorišnog umetnika i na građenju pozorišnih mašina od otpadnog materijala.

makonda-tracker