15 dana traje

Ljubitelji, pripremite se: Festival rane muzike i dani orgulja

0

Na Festivalu će se tokom 15 dana pojaviti priznati ansambli i solisti iz zemlje i inostranstva koji se bave takozvanom starom muzikom, odnosno muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka, svirajući tu muziku na instrumentima doba kada je muzika napisana (barokne violine, viole, orgulje, laute, viola da gamba, čembalo itd.).

foto: Promo
foto: Promo

 

Od 10. do 25. juna u prostorima Kolarčeve zadužbine, crkve Sv. Petra i Katedrale Blažene Djevice Marije održaće se 12. međunarodni Festival rane muzike na istorijskim instrumentima.

 

Ova godina je značajna jer je pre tačno 25 godina, tj. 1992. godine - godinu dana nakon osnivanja 1. Festivala rane muzike - osnovano prvo udruženje za ranu muziku pod nazivom Studio za ranu muziku, koji je organizator ovog Festivala.

 

Takođe, ove godine se proslavljaju 2 značajne godišnjice koje su bitne u muzičkom svetu - 450. godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija, kao i 250. godina od smrti nemačkom kompozitora Georga Filipa Telemana. Muzika ovih kompozitora biće prisutna na koncertima ovogodišnjeg Festivala na dva koncerta organizovana upravo ovim povodom.

 

Od umetnika i ansambala koji će nastupiti ove godine, značajno je spomenuti ansamble “Nju trinity barok” (SAD), “Il rosinjolo” (Italija), barokni orkestar “Savarija” (Mađarska), “Antifonus” (Hrvatska), “Hrvatski barokni ansambl” (takođe Hrvatska), hor “Orfelin” iz Novog Sada, ansamble “Vizantika” i “Orferion” iz Beograda, kao i soliste Evelin Tab (sopran iz Velike Britanije), barokni violinista Florijan Dojter (Nemačka), hrvatsko-britanski barokni violinista Bojan Čičić, Luksemburški orguljaš Moris Klement, hrvatski orguljaš Pavao Mašić, vokalni solisti Nove beogradske opere i drugi.

 

Umetnički direktor Festivala je Predrag Gosta, koji takodje nastupa na Festivalu. Među programima posebno mesto da ima i izvođenje barokne opere “ORLANDO” Georga Fridriha Hendla, koje je prošle sezone dobilo nagradu “najbolja opera godine” od beogradskih kritičara, uz mlade talentovane soliste Nove beogradske opere. Koncertom orguljaša Morisa Klementa tokom Festivala rane muzike najavljuje se i festival “Dani orgulja - Dies organorum” koji počinje dva dana nakon ovog festivala.

 

Podršku festivalu pružili su Gradski sekretarijat za kulturu, Mađarski kulturni centar “Kolegijum hungarikum”, Italijanski institut za kulturu, Fondacija “Makris” i drugi.

 

makonda-tracker