Muzika ne poznaje granice

Les Femmes des Balkans: Bilja Krstić, Amira Medunjanin i Tamara Obrovac prvi put zajedno u Parizu

0

Bogato etno-muzikološko nasleđe Srbije, Bosne i Hrvatske kroz stilizaciju i obradu tradicionalnih pesama predstavile su svetu još jednom ove tri dame za čiji rad jeste jedna od prvih asocijacija upravo očuvanje dobrih i proverenih muzičkih vrednosti.

foto: Milena Strange& the place: balkan trafik paris
foto: Milena Strange& the place: balkan trafik paris

Prvi put zajedno su nastupile 2014. godine , upravo na Balkan Trafik festivalu koji je već godinama jedan od najposećenijih festivala u Belgiji, a sada i u Parizu.

 

Uz “Les Femmes des Balkans”, kako su ih mediji u Francuskoj oslovili, nastupili su i muzičari Bojan Zulfikarpašić, Zvonimir Šestak i Uroš Rakovac.

 

- Veoma se radujem svakom susretu sa divnim muzičarima koji nas prate u ovoj priči koja dokazuje kakvo bogatstvo imamo i koliko je muzika naroda koji žive na Balkanu posebna, prepoznatljiva i neuništiva. Ono što karakteriše ovaj program su varoške, gradske pesme koje izvodimo Amira i ja i autorske pesme Tamare Obrovac koja teme iz muzičkog folklora Hrvatske, posebno iz Istre ,stilizuje u svojim kompozicijama - kaže muzička umetnica Bilja Krstić nakon povratka iz prestonice Francuske.

foto: Milena Strange& the place: balkan trafik paris

Takođe ističe da je posebno zadovoljstvo kada i u zemljama okruženja umetnici čuvaju tonove nasleđa i da se njih tri dame, iz Srbije, Bosne i Hrvatske, uvek rado odazovu pozivima i zajedničkim nastupima jer je to prilika i za njihovo lepo druženje, razmenu iskustava, stvaranje zajedničkih uspomena i čuvanje muzike.

 

- Bistrik i ja imamo ovih dana puno koncertnih aktivnosti i posebno se radujem što ćemo imati prilike da nastupamo na eminentnim, našim i stranim, festivalima. Krećemo iz Soko banje, idemo zatim za Bjeljinu, Banja Luku, Berane, Bar, Obrenovac, Ohrid, Bitolj…. Spremamo se i za Mokranjčeve dane u Negotinu, a u pripremi su koncerti i završni dogovori za Solun, Budimpeštu i London. Ići ćemo i za Švajcarsku a na kraju godine nas očekuje Kina - radosno prenosi Bilja Krstić.

foto: Milena Strange& the place: balkan trafik paris

Za koji dan Bistrik počinje i snimanje spota za jednu od numera sa novog albuma “Svod” koji beleži sve bolje i više rezultate na top listama World music scene dok će 9. juna od 19h Bilja Krstić predstaviti rad vokalne radionice i ono što je sa đacima postigla u predhodnoj školskoj godini .

 

- Nastupamo u Kripti Sv. Save i to baš u prostoru o kom sam uvek maštala da pevamo a cappella program.Ovo leto je lepo počelo. Sve same radosne vesti vezane za muziku i naš rad a ovo je prilika da beograđani čuju i mlade glasove i našu decu koja već sada vrlo dobro prepoznaju značaj tradicionalne pesme - ističe Bilja.

 

Muzički znalci i teoretičari muzike posebno cene istrajnost i beskompromisnost umetnice kada je u pitanju muzika koju voli, peva, prenosi na mlade i koju uvek sa ponosom brani.

makonda-tracker