ZABAVA ZAGARANTOVaNA

Rege na Nišvilu: Naslednik Boba Marlija, Alfa Blondi prvi put u Srbiji

0

Alfa Blondi&Solar Sistem nastupiće na Nišvilu 2017. u petak, 11. avgusta.

Alfa Blondi je verovatno i najveća svetska rege zvezda poslednjih nekoliko decenija (iako ne dolazi sa Jamajke).

foto: Promo
foto: Promo

Ovaj umetnik koji je svojom muzikom i angažovanim tekstovima, praktično sam pomerio težište rege scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, sa svojim desetočlanim bendom Solar Sistem.

 

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s panafričkim hitom «Opération Coup De Poing», Alpha Blondy (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine) je sinonim za rege muziku najvišeg nivoa. Školovao se u rodnoj Obali slonovače gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim državama, gde se izbliza susreće sa američkom i britanskom rok i soul scenom (Otis Reding, Hendriks, Bitlz, Dip Purpl, Pink Flojd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način „Wish you were here“), ali i sa Rastafari pokretom i čuo legendarnog muzičara sa Jamajke - Burning Spir-a . Po povratku u domovinu započinje muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alfa Blondi (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje “Prvi buntovnik”) i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marli”.

foto: Promo

Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove  po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je... izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem “Diula” jeziku ali i na još nekoliko afričkih jezika. Kako bi opisao neke afričke vlade stvorio je kovanicu (na francuskom) od reči demokratija i diktatura – DEMOKRATURA. Jer, kako sam kaže: Kada u Africi čujemo reč demokratija – svi bežimo pod krevet jer znamo – biće krvi.

 

Inače, njegov otac je Musliman a majka hriščćanka, a kako sam kaže , baba koja ga je odgajala (a čiju je sliku stavio uz sebe na omotu poslednjeg albuma “Pozitivna energija”) ga je “naučila toleranciji - i da voli sve ljude”. U tome sigurno i leže koreni želje da preko svojih pesama premosti rasne i verske konfrontacije: intenzivno je proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže faktičko jedinstvo triju često suprotstavljenih religija: hrišćanstva, islama i judaizma – pa neke od svojih pesama peva i na arapskom i na jidišu.

foto: Promo

Kao inovator i na muzičkom planu, Alfa Blondi je u aranžmanima počeo da koristi gudače. Često je odlazio na Jamajku gde je snimao sa Veilersima (pratećim bendom Boba Marlija), kasnije i sa čuvenim tandemom Slaj Danbar i Robi, a od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi, gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi. 

 

Na početku treće decenije karijere, Alfa Blondi dobija i “oficijelnu” potvrdu da je svetska rege zvezda. Godine 2003. Njegov album “Merci” je bio nomonovan za “Gremi” nagradu, a definitivna potvrda uspeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku 2009. godine. Sledeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu.

 

Alfa Blondi veoma često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humanitarnu fondaciju “Alfa Blondi Jah Glori” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

 

makonda-tracker