12. avgusta

Legendarni trubač dolazi u Srbiju: Tom Harell TRIP na Nišvilu

0

Američki trubač i fligelhornista, kompozitor i aranžer Tom Harel (1946), nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12. avgusta sa svojim sastavom “Tom Harrell TRIP” u kojem su još i tenor saksofonista Santi de la Rubia, kontrabasista Ugonna Okegwo i bubnjar Adam Kruz

foto: Promo
foto: Promo

Svirački stil Toma Harela vodeći jazz kritičari smatraju najprefinjenijim miksom snage Kliforda Brauna i liričnosti Čet Bejkera, a tokom karijere duže od pola veka stekao je reputaciju jednog od najinventivnijih džez kompozitora i aranžera i to ne samo kada je reč o post-bopu. Samo pod svojim imenom snimio je 32 albuma i održao na hiljade koncerata, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih jazz muzičara (kako od strane kritičara, tako i po glasovima čitalaca) specijalizovanih magazina kao što su “Downbeat” i “Jazz times”.

 

Iza sebe ima na desetine “Grammy” nominacija, a prošle godine je, upravo za album sa sastavom TRIP, dobio svoju desetu “SESAC Jazz Award” - nagradu koju dodeljuje jedina američka agencija za muzička - autorska i izvođačka prava.

 

Trubu je počeo da svira kao osmogodišnjak, a posle diplomiranja kompozicije na čuvenom Stanford niverzitetu, pridružio se čuvenom big bendu Stena Kentona.

 

Harel - koji ima status jednog od najkreativnijih i najbeskompromisnijih jazz muzičara i kompozitora svog vremena - boluje od paranoidne šizofrenije – bolesti protiv koje se hrabro i uspešno bori već decenijama – kako sam kaže, pre svega muzikom koja mu je najbolja terapija. Svi koji su imali priliku da ga slušaju uživo, slažu se da je njegova vizuelno statična pojava na bini u totalnoj suprotnosti sa pravom lavinom emocija koje izaziva njegova muzika.

makonda-tracker