Massive Attack stižu u Beograd

0
Bristolske zvezde spremaju spektakularan koncert u Areni 25. juna

Set lista na njihovoj Heligoland turneji već je poznata, a publiku očekuje izvođenje kultnih numera uz jedinstveno vizuelno iskustvo.

- Ne možete da ne čeznete za hrabrošću, duhom i posvećenosti koju uživo pružaju spektakularni Massive Attack - navodi britanski list Guardian u izveštaju sa jednog od ovogodišnjih koncerata bristolskog sastava u čuvenoj londonskoj dvorani Hammersmith Apollo.

Posle britanske prestonice, Massive Attack su održali i turneju po Severnoj Americi, a do jeseni ih još očekuje više od 30 koncerata, među kojima će po prvi put u istoriji benda nastupiti u Beogradu. Zanimljivo je da će predah na turneji imati upravo u glavnom gradu Srbije gde je planirano da se zadrže čak tri dana. 

Ekipa koju predvode Robert Del Naja i Grant Maršall broji 32 člana među kojima su muzičari, menadžment i tehnički inženjeri koji imaju zadatak da zajedno sa domaćim ekspertima pripreme atraktivnu produkciju Heligoland turneje. Bina na kojoj će Massive Attack nastupiti u Areni široka je 20, a duboka 12 metara, a na njoj se nalaze tri platforme za bubnjeve i klavijature, te više od 100 rasvetnih uređaja različitih karakteristika koje povezuje kompjuterska kontrola u sinhronizaciji sa zvukom. Binom dominira veoma upečatljiva video instalacija visoka 3 i široka čak 14 metara.  Ovaj neobični ekran čija je ukupna težina čak 3375kg, sastavljen je od specijalnih LED panela prestižne kompanije Barco koja će realizovati vizuelni deo otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Massive Attack na LED ekranu pored ostalog ispisuju i aktuelne naslove iz medija koje publika širom sveta prepoznaje kao vrlo angažovane poruke benda. Del Naja i Maršal obično povezuju globalne poteze sa lokalnim posledicama, a bristolski umetnici već su tražili savetovanje oko pojedinih naslova iz srpskih medija koje će upotrebljavati 25. juna u Areni i tek tad biće poznato šta su spremili za deveti Beck'sperience. Ipak, vrhunac svakog koncerta dolazi sa desetominutnim izvođenjem pesme Atlas Air kada se na ekranima iscrtava trodimenzionalna planeta Zemlja i vrlo prepoznatljivi globalni logotipi protiv kojih se Del Naja demonstrativno bori na sceni.

Pored pomenute pesme, na set listi se nalaze i najveći klasici iz dvodecenijske karijere benda kao što su Karmacoma, Teardrop, Angel, Inertia Creeps ili produžene verzije kultnih Safe From Harm i Unfinished Sympathy koje peva fantastična Debora Miler. Autorski tandem Robert 3D Del Naja i Grant Daddy G Maršal karakteristični Massive Attack zvuk uživo kreiraju uz dvojicu perkusionista, gitaristu, basistu, klavijaturistu i programera. Uz Del Naj i Maršala, na koncertu pevaju i rege veteran Horas Endi, te prva dama trip-hopa Martina Toplej-Bird koja će ujedno imati i solo nastup sa bendom kao predgrupa za Massive Attack.

Ulaznice se prodaju po cenama od 2190 za parter i 2690 dinara za tribine.

makonda-tracker