Veliki uspeh

Kompozicija Isidore Žebeljan „Klin čorba" na festivalu Svetski dani muzike u Vankuveru

0
Umetnica Isidora Žebeljan nastavila je da niže uspehe na internacionalnoj sceni.
foto: Nebojša Mandić
foto: Nebojša Mandić

Organizatori festivala Svetski dani muzike koji se ove godine održava u Vankuveru, Kanada, od 2. do 8. novembra, obavestili su Udruženje kompozitora Srbije da je žiri Međunarodnog društva za savremenu muziku, iz selekcije od šest kompozicija koje je predložilo Udruženje kompozitora, izabrao kompoziciju Isidore Žebeljan „Klin čorba”, nadrealistička bajka za oktet.

Ovu kompoziciju naručila je Fondacija Berlinske filharmonije, a premijerno ju je izveo Oktet Berlinske filharmonije u kamernoj sali Berlinske filharmonije, 2015.

U sredu, 4. maja, u Vinipegu, u Kanadi, u „Ekhart-Gramate” sali izvedena je muzika Isidore Žebeljan „Nove Ladine pesme” za ženski glas i gudački kvartet.


Izvođači su bili Sara Kirš, sopran, i gudački kvartet iz Vinipega. Kompozicija „Nove Ladine pesme” pisana je na stihove anonimnih pesnika iz zbirke „Srpska građanska poezija 18. i s početka 19. veka”, kao i na odabrane stihove srpske narodne poezije, koje je priredila autorka.

Ova muzika je objavljena na CD-izdanju nemačke izdavačke kuće CPO koji se zove „Brodski kvartet svira Isidoru Žebeljan” u izvođenju Anete Ilić i Brodski kvarteta iz Velike Britanije.

makonda-tracker