MUZIČKA POSLASTICA

Odvažan, uzbudljiv i sugestivan: Kemal Gekić na Kolarcu (FOTO)

0
Svetski čuveni pijanista svira Baha i Lista...
foto: Promo
foto: Promo

 

Odvažan, provokativan, uzbudljiv, sugestivan i poetičan su samo neke od reči koje opisuju jednog od najvecih pijanista današnjice, Kemala Gekića, čijem umeću aplaudira publika, kao i kritičari širom sveta. Njegov smeo pristup tonu i formi, obeležio ga je kao najoriginalnijeg i najindividualnijeg pijanistu .

 

Sama snaga njegovog umeća izaziva, provocira i intrigira.

 

Gekić poseduje harizmatičnu oštricu genija", R. Dyer, Boston Globe

On je nešto poput generala koji je naučio sva pravila iz knjiga i stoga je slobodan da ih ignoriše u vreme rata", James Roos, Miami Herald

Njegovo sviranje je transcendentalno isto koliko i bleštavo", John Ardoin, Dallas Morning News.

 

Izvođenjima širom sveta iz svog ogromnog repertoara, u salama kao sto su Metropolitan Art Space Tokyo, Nacionalna Filharmonija Varšava, solo i sa orkestrima kao sto su Londonska Kraljevska Filharmonija i Gewandhaus orkestar, Kemal Gekić predstavlja fascinantna, beskompromisna i uvek nova tumačenja dela, izazivajući žestok entuzijazam pubilike.

 

Koncert Kemala Gekića na Kolarcu u petak, 26. maja u 20 časova, prodaja karata na blagajni Kolarčeve zadužbine.

 

foto: Promo

 

Svojim snimljenim delima, Kemal Gekić osvaja priznanja u Evropi, Americi i Japanu za pronicljive i originalne poglede na muziku. Njegove izvanredne Rosini-List transkripcije (Naxos) osvojile su "The Rozette" The Penguin Guide za muziku, a njegov snimak Listovih Transcendentalnih Etida (JVC) se i danas smatra jednim od najboljih snimaka tog dela u istoriji.

 

Snimak Guernica Koncerta americkog kompozitora F. Kaufmana, specijalno napisana za Kemala Gekića je osvojila Grammy nominaciju 2015.

 

makonda-tracker