Thievery Corporation: Neviđeni spektakl u Belexpo centru

Kultna američka grupa Thievery Corporation 25. maja kreće na turneju od 12 velikih koncerata među kojima će 31. maja u Belexpocentru posetiti i Beograd
0
1 / 3 Foto: Promo

Kultni američki bend 25. maja počinje turneju na velikom Mawazine festivalu u Maroku, gde pored ostalih nastupaju zajedno sa zvezdama kao što su Sting, Elton Džon, BB King, Mika, Santana... Koncertna produkcija velikana savremenog svetskog zvuka podrazumeva velike LED ekrane i binu na dva nivoa na kojoj će nastupiti blizu 20 muzičara. Možda najsnažniji utisak ostavlja vanserijska videografija koja se emituje na četiri LED ekrana od kojih je centralni osam metara širok i četiri metra visok, dok se ostala tri protežu na 12 metara širine i nalaze se na zidu platforme koja odvaja gornji od donjeg dela scene. Na ekranima se emituje video-miks koji prati svaku od pesama s posebnim sekvencama od kojih su neke preuzete iz njihovih upečatljivih spotova, ali i zemalja koje su dosad posetili. Videografiju dopunjuje impozantna rasveta koju čini čak 129 različitih rasvetnih tela podeljenih u scensko i podno osvetljenje. Na gornjem delu bine nalaze se tri platforme od kojih se na centralnoj nalaze sempleri, klavijature i DJ oprema za lidere benda Roba Garzu i Erika Hiltona. Na bokovima se nalaze dva velika seta perkusija i bubnjeva za Frenka Orala i El Džona. Donji levi deo scene pripada harizmatičnom basisti Ashishu i duvačkoj sekciji koju čine saksofonista Frenk Miler i trubač Dejv Finel, dok je desno krilo rezervisano za gitaristu Roba Majersa koji svira sitar u pesmi Lebanese Blonde, a njemu se na gitari povremeno pridružuje i Garza. Čak šest bežičnih mikrofona rezervisano je za vokale među kojima su Roots, Zeebo, Sleepy Wonder, orijentalna diva Sista Pat, mlada Lu Lu, Natali Klavije, brazilska pevačica Karina Zevijani i drugi. Posebno zanimljivo postaje kada se svi vokali uključe u ples, koji na sceni obično vodi mlada plesačica Jasmin u karakterističnom orijentalnom kostimu. Produkcija koncerta putuje u dva kamiona s opremom, a oko 40 ljudi vozi se u nekoliko velikih autobusa opremljenih specijalno za turneje u kojima se nalaze sobe s krevetima, televizorima, frižiderima i drugim ugodnostima s obzirom na to da raspored predviđa koncerte skoro svaku noć u drugoj zemlji. Zanimljivo je da vodeći i autorski tandem Garza i Hilton zahtevaju potpuno isti tretman kao i za sve druge članove benda.

Pored veoma atraktivnih koncerata, Thievery Corporation su svetskoj javnosti poznati i po snažnom društvenom angažmanu, pa će Zelena lista Srbije u okviru kampanje Oplaneti se! Recikliraj obeležiti dosadašnji uspeh svojih brojnih akcija širom Srbije upravo na njihovom koncertu koji će se održati 31. maja u beogradskom Belexpocentru. Čast da otvori koncert svojih muzičkih uzora imaće beogradski rege bend IrieFM koji predvodi glumac i pevač Vukašin Marković. Ulaznice za veliki koncert benda Thievery Corporation prodaju se po jedinstvenoj ceni od 1.990 dinara.

makonda-tracker