7. aprila u Kolarcu

100 godina od premijere Stojanovićevog koncerta u Filharmoniji!

0
Nakon sto godina od premijere Drugog violinskog koncerta Petra Stojanovića, ovo delo će izvesti Beogradska filharmonija pod upravom Eiđija Ouea, u petak, 7. aprila (Kolarac, 20 sati).
foto: Marko Đoković
foto: Marko Đoković

Glavna uloga poverena je Mirjani Nešković, zameniku koncertmajstora Beogradske filharmonije koja će nastupiti kao solista pred svojim orkestrom.

Jedan od najznačajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanović poznat je po svojim violinskim koncertima. Koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem. Međutim, zbog nepostojanja orkestarskog materijala, nestao je sa koncertnih podijuma više od pedeset godina.

U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nađe na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa "Za avanturiste".

 

Notni materijal je bio u jako lošem stanju, delovi materijala su se nalazili u bibliotekama Beogradske filharmonije i Fakulteta muzičke umetnosti, dok je partitura nedostajala. Zahvalјujući Mirjani Živković, kompozitoru i profesoru FMU u penziji, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremlјeno za izvođenje.

Kao što je Petar Stojanović bio član Beogradske filharmonije, delo će izvesti Mirjana Nešković, zamenik koncertmajstora ovog orkestra:

Mislim da je najveća privilegija, kao i izazov svirati pred svojim kolegama. Očekivanja su nešto što može da vas pokopa ili da vam da vetar u leđa. U mom slučaju to je ogromna inspiracija.

 

Koncert je napisan u duhu romantizma, ima toliko mogućnosti za lični pečat tako da sam uživala pripremajući ga. Radujem se svakoj sekundi koju ću provesti ispred orkestra", rekla je Mirjana u željnom očekivanju koncerta.

foto: Marko Đoković

Filharmonijsku "avanturu", četvrtu u nizu ovog ciklusa, predvodi popularni i ekscentrični Eiđi Oue. Stojanovićevo delo zauzima središnje mesto na programu između Vagnerove uvertire "Tanhojzer" i veličanstvenih "Slika sa izložbe" Musorgskog.

makonda-tracker