kultura

Malerova Šesta u rukama Beogradske filharmonije

0
Čuvena Šesta Malerova simfonija, u tumačenju dirigenta Džona Ekslroda, na repertoaru je Beogradske filharmonije u petak, 17. marta (20 sati).
foto: Promo
foto: Promo

Bina Kolarca biće tesna za ogroman orkestarski sastav od 109 filharmoničara koji će izvesti više od 80 minuta muzike u okviru ciklusa Za znalce.

 

Malerov simfonijski opus čuven je po gigantima dugačkog trajanja i inventivnoj orkestraciji kojom je dočaravao zvuke iz svog okruženja i prirode. Šesta simfonija podrazumeva ogromni orkestarski aparat - uz uvećan broj drvenih i limenih duvača, najveća gužva će biti među udaraljkama. Pored dva para timpana, dva ksilofona, velikog bubnja, činela, doboša, trijangla, glokenšpila, kravljih zvona, kompozicija zahteva i jedan posebno nemuzički instrument, nastao isključivo za ovu partituru. Čuveni Malerov čekić, senzacija u klasičnoj muzici, oglasiće se u finalnom stavu kao zloslutno predosećanje.

 

foto: Promo

Džon Ekslrod, glavni dirigent Simfonijskog orkestra La Verdi iz Milana i umetnički direktor Kralјevskog simfonijskog orkestra iz Sevilјe, smatra da je u Malerovoj muzici najvažnije razumeti psihološku i emotivnu ravan:

 

- Srpska kultura je duboka i intelektualna, mnogo toga ste iskusili kroz istoriju. Muzičari veoma dobro razumeju dubine Malerove muzike i u stanju su da je prenesu publici koja, pored vrsnog muzičkog iskustva, ima priliku da je doživi na veoma ličnom nivou - smatra Ekslrod, nekadašnji Bernštajnov đak, koji sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put: „Impresioniran sam kvalitetom orkestra kao i posvećenošću svih muzičara. Maestro Mehta je bio potpuno u pravu kada mi je govorio koliko je ova filharmonija fantastična!“

 

foto: Promo

„Samo je jedna Šesta, i pored Pastoralne!“, reči su kompozitora Albana Berga kojima je izrazio divlјenje prema Gustavu Maleru i njegovoj kolosalnoj simfoniji istovremeno je poredeći sa Betovenom koji je svim simfoničarima služio kao uzor.Poznata i kao „Tragična“, autobiografski opisuje životne okolnosti u kojima se kompozitor našao, njegov odnos sa suprugom Almom, kao i nagoveštaj nesrećne sudbine koju će doživeti.

makonda-tracker