Džef Bek na Summertime festivalu

0
Jedan od najvećih rok gitarista svih vremena i legenda britanske muzičke scene Džef Bek nastupiće sa svojim bendom u Sava Centru 7. jula u okviru ovogodišnjeg Summertime festivala
foto: promo
foto: promo

Džef Bek je uz Džimija Pejdža i Erika Kleptona jedan od tri velikana rok gitare koji je svirao u grupi Yardbirds. Po anketama uglednog Rolling Stone magazina zauzeo je 14. mesto na listi 100 Najvećih gitarista svih vremena.

Dobitnik je pet Grammy nagrada u kategoriji Najbolje rok instrumentalno izvođenje. Iako dosta njegovih numera pripada kategoriji instrumenatala, sa naglaskom na inovacijama u području gitarskog zvuka, takođe je nastojao da spaja različite muzičke žanrove kao što su blues-rock, heavy metal, jazz fusion i u poslednje vreme mešavina guitar-rocka i elektronike.

Poznat je kao veliki muzički perfekcionista i gitarista koji se veoma malo služi elektronikom i efektima za gitaru. U dugoj i bogatoj muzičkoj karijeri sarađivao je sa nizom najistaknutijih rok muzičara, kojima svakako i sam pripada. Osim preko dvadeset  regularnih albuma koje je snimio sa svojom grupom,  svirao je i na albumima  muzičara kao sto su Rodžer Voters, Stivi Vonder, Les Paul, Zucchero, Sindi Loper, Brajan Mej i ZZ Top.

Na koncertu u Sava Centru Džef Bek nastupiće u okviru Svetske turneje 2010. koja je istovremeno i promocija najnovijeg izvanredno ocenjenog studijskog albuma Emotion & Commotion.

Za navedenu turneju Bek je okupio ekipu izvanrednih muzičara koju čine jedan od najboljih britanskih džez i rok klavijaturista Džejson Rebelo, talentovana i atraktivna bas gitaristkinja Ronda Smit, poznata po saradnji sa Prinsom, Bijonse, Džastinom Timberlejkom i imnogim drugima. Za bubnjevima je Narada Majkl Valden, multiinstrumentalista i jedan od najboljih producenata u istoriji rok muzike, koji je producirao hitove Tom Džonsa, Vitni Hjuston, Maraje Keri, Brabare Strejsend, Džordža Majkla, Stivi Vondera i drugih.

Ulaznice za koncert u Sava Centru prodavaće se od srede  28. aprila po cenama od 3.200, 2.700 i 2.200 dinara

makonda-tracker