Pekinška patka se vraća u Beograd

0
Legenda jugoslovenskog i srpskog panka – grupa Pekinška patka okupiće se ponovo kako bi 21. maja koncertom u bašti Studentskog kulturnog centra Beograda proslavili tri decenije od izlaska kultnog singla Bila je tako lijepa.
foto: promo
foto: promo

Patka se vraća u Beograd, gde je pre skoro 30 godina, na Kalemegdanskoj terasi, u istoj postavi, održala svoj oproštajni koncert pred raspad 1981. godine i odlazak u vojsku frontmena Nebojše Čonkića-Čonte.

Povratnički koncert u Beogradu, sviraće Čonta, bubnjar Laslo Pihler-Cila ( Shital Puri ), basista Marinko Vukmanović-Mare i gitarista Zoran Bulatović-Bale. Ta postava snimila je singl Bila je tako lijepa/Buba rumba (1980) kao i kultni album Strah od monotonije (1981).

- Za Novu godinu Čonta je svratio do mene i pričali smo, slušali NME radio, i zaključili kako će uskoro biti 30 godina od kada smo snimili Bila je tako lijepa. Malo po malo, i pao je dogovor da ove godine, ako to bude moguće i ako se svi sretnemo u Novom Sadu - u to ime nazdravimo. Nazvao sam Baleta i on mi je potvrdio da dolazi, i posle toga klupko se samo rasplelo - objašnjava Mare Vukmanović, poznat i kao producent poslednjih izdanja Darka Rundeka i koproducent Borisa Kovača.

Nadahnut talasom engleskog panka, srednjoškolski profesor elektrotehnike Čonkić osnovao je u jesen 1978. godine u Novom Sadu Pekinšku patku, kao jednu od prvih jugoslovenskih pank grupa.

- Mi smo prva značajna pojava u jugoslovenskoj muzici od Marka Novoselića i Ive Robića - govorio je tada Čonta.

Patka je ubrzo 1980. godine snimila dinamični i eksplozivni prvenac Plitka poezija. Krajem iste 1980. godine, u novoj postavi (Čonta/Cila/Mare/Bale ) Patka snima treći singl, još jedan istinski klasik jugo panka Bila je tako lijepa. U pitanju je zapravo obrada Alena Barijea Elle etait si jolie, koji je prvo prepevao čuveni Dragan Stojnić. Kasnije po uzoru na Patku to je učinilo i zagrebačko Hladno pivo.

- Mislim da se u početku Stojniću nimalo nije svidela naša verzija, ali da je kasnije shvatio da je njena popularnost, na neki bizaran način i njemu koristila - kaže Mare Vukmanović.

makonda-tracker