Italijanski isnstitut za kulturu

Savršeni spoj beogradskog šarma i italijanske zavodljivosti: Gostovanje italijanskih operskih umetnika

0
Jedinstveno koncertno predavanje biće održano 20. februara u 20 časova u Italijanskom instututu za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Teatrom Goldoni iz Livorna i Narodnim pozorištem iz Beograda.
foto: Promo
foto: Promo

Učestvuju afirmisani srpski lirski sopran Olivera Merkurio i jedan od najafirmisanijih italijanskih tenora mlade generacije Dario Di Vjetri, koji dolazi u Beograd nakon uspešnih nastupa u teatru San Karlo u Napulju, Areni u Veroni i Nacionalnoj Operi u Atini.

 

Dvoje pevača će nastupiti u pratnji pijaniste Srđana Jarakovića. Pored njih gosti javnog časa biće Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Marko Leone, direktor Teatra Goldoni u Livornu i Alberto Paloša, umetnički direktor Operske sezone Teatra Goldoni u Livornu.

 

Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen tako da se prisustvo javnom času može obezbediti prijavljivanjem na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

 

Koncertno predavanje održava se u čast značaja koji u Beogradu uživa jedan od najvećih italijanskih pozorišnih kompozitora Pjetro Maskanji (Livorno 1863 – Rim 1945), koji se smatra osnivačem verističke melodrame, više puta prikazane u Narodnom pozorištu u Beogradu između 1924. i 1926. kroz izdanja Maskanjijeve opere „Kavalerija rustikana“ i Verdijeve opere „Aida“.

 

Susret se organizuje u saradnji sa Tatrom Goldoni iz Livorna, teatrom iz kompozitorovog rodnog grada koji već godinama uspešno vodi specijalni projekat posvećen njegovom stvaralaštvu i inicijativu „Verismo Opera Studio“ posvećenu visokom obrazovanju mladih pevača za Maskanjijev i veristički repertoar. Koncertno predavanje je još jedan vid saradnje između gradova Beograda i Livorna, već potvrđene u jesen 2016. prisustvom maestra Dejana Savića, upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, na sceni Teatra Goldoni povodom otvaranja nove Operske sezone 2016/2017.

makonda-tracker