Fransoa Šasanjit u klubu Gafe

0
Ugledni francuski džez trubač i pedagog Fransoa Šasanjit (Chassagnite) u pratnji vodećih domaćih džez muzičara održaće dva koncerta u klubu Gafe u petak 16. i subotu 17. aprila tačno u ponoć.
foto: promo
foto: promo

Koncerti su posvećeni Šasanjitovom velikom mentoru i kultnom džez trubaču Četu Bejkeru. Budući da su u pitanju prva dva koncerta u novootvorenom klubu Guitar Art festivala Gafe, koji se nalazi u okviru Dvorane kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), ulaz je slobodan. Direkcija Guitar Art festivala nastaviće sa praksom ekskluzivnih ponoćnih koncerata sa pažljivo odabranim programom u vrhunskom ambijentu koji je nedavno potpuno renoviran i opremljen novom audio tehnikom.

Sa uglednim francuskim džezerom nastupiće i vrhunski domaći muzičari u sastavu koji se posebno sprema za ovu priliku. Jasna Jovićević sviraće saksofon, Jelena Jovović zadužena je za vokalne deonice, a na klavijaturama biće uvek bravurozni Vasil Hadžimanov. Ritam sekciju čine Milan Pavković na kontrabasu i bubnjar Aleksandar Cvetković Drama. Specijalni gost na oba koncerta biće sve popularniji mladi saksofonista Dušan Vukmirović. Ovaj wunderkind muzičar je nedavno dobio izuzetno retku i punu stipendiju na prestižnom Berkli univerzitetu nakon što je pre toga svirao za oduševljene prolaznike u Knez Mihailovoj ulici.

Fransoa Šasanjit rođen je 1955. godine u Uselu (Francuska). Trubu uči od sredine 60-ih. Posle prvih klupskih iskustava sa džezom, 80-ih sreće Četa Bejkera i pod njegovim patronatom dolazi na renomirani konzervatorijum CIM. Tih godina je član orkestra Evropske radiodifuzne unije na finskom Pori Jazz festivalu kada osniva svoj kvartet. 1986. godine ulazi u Francuski nacionalni džez orkestar i nastupa na vodećim svetskim festivalima po Evropi i Africi. Šasanjit kasnije postaje član big benda "Lumiere", pod vodjstvom Žila Evansa, a 1989. godine redovno snima i nastupa na svim kontinentima. Poslednji album Jubilation - Hommage a Chet Baker, objavio je za švajcarsku kuću TCB. Pedagoškim radom bavi se od ranih 80-ih. Posle boravka na konzervatorijumu, vodio je niz majstorskih radionica u raznim institucijama, a od 1997. predaje na Nacionalnom konzervatorijumu regiona Nice, gde je danas na čelu katedre za trubu. U poslednjoj deceniji organizovao je više letnjih radionica na vodećim francuskim festivalima, u saradnji sa slavnim američkim (Wynton Marsalis, Jon Faddis, Terence Blanchard) i evropskim kolegama (Didier Lockwood, Paolo Fresu).

 

makonda-tracker