Soni Vinsent u Beogradu

0
Jedan od retkih preživelih, a još uvek aktivnih rodonačelnika njujorške pank-rok scene na evropskoj je turneji i u svojoj novoj super-grupa postavi stiže u Beograd u subotu, 27. Marta. Koncert će biti održan u Livingroom-u SKC-a sa početkom u 22 časova.

Smatran za jednog o pionira pank scene u Njujorku sredinom 70-ih, Vinsent je sa sastavom Testors (koji su zvuk zasnivali na buci dve gitare i bubnja, bez basa, uz dosta Vinsentovog vrištanja) nastupao u čuvenim klubovima Max's Kansas City i CBGB.

Već posle godinu dana postojanja, njihovu karijeru je 1977. usporio Sonijev šestomesečni boravak u maloletničkom zatvoru zbog uništavanja gradske imovine i posedovanja droge.

Bend je konačno 1980. izdao prvi singl Time is Mine/Together, ali je zbog niza incidenata Vincent završio u mentalnoj bolnici na posmatranju i lečenju.

Između ostalog, muzičar se tokom nekog gostovanja na radiju potukao sa Lenijem Kajom, gitaristom Patti Smith Group, a onda je tokom jednog koncerta na bini upalio vatru koja je izmakla kontroli i aktivirala protivpožarni sistem u dvorani koji je poprskao bend, publiku i opremu.

Vinsent se 1981. godine odselio u Mineapolis gde je osnovao bend Sonny Vincent And The Extreme, ali je i tu hapšen zbog neposedovanja vozačke dozvole i neoprezne vožnje, posedovanja droge, napada na policiju i opiranja hapšenju.

Završio je osam meseci u zatvoru.

Snimio je danas raritetni umetnički film Mannequin World koji je ocenjen kao bizaran, a posle izbacivanja sa Univerziteta za umetnost i dizajn u Mineapolisu zbog performansa, počeo je dugogodišnju karijeru baveći se umetničkim instalacijama koje uključuju film, svetlo i pokret.

Sa Bobom Stinsonom iz kultnog američkog sastava The Replacements 1986. je osnovao je kratkotrajni bend Model Prisoner.

Pošto im je uskraćen ulazak u Kanadu, članovi benda se opijaju poslednji put i odlučuju na zajednički odlazak na lečenje od alkoholizma.

Vinsent i Stinson se na terapiji ponašaju nemarno, pa trojica ostalih članova napuštaju lečenje i bend, a njih dvojica se vraćaju alkoholu.

Tokom karijere Vinsent je bio najproduktivniji sa bendom Shotgun Rationale sa kojim je objavio albume Who Do They Think They Are? (’90.), Beyond Rebellion (’92.) i Roller Coaster (’93.).

Na poslednjem albumu u nizu gostovali su i nekadašnji članovi Velvet Undergrounda: Morin Taker i Sterling Morison, kao i član Stoogesa Skot Ašeton.

Shotgun Rationale završavaju karijeru albumom Cocked (’96.), a Vinsent sastavlja pank supergrupu, sa pomenutim Stooges bubnjarem Skotom Ašetonom, Captainom Sensibleom iz Damneda i Čitah Hromeom iz Dead Boysa, koja 1997. snima album “Pure Filth.

Snimio je i samostalne albume Hell's Kitchen (2001) i The Good, the Bad, the Ugly (2003).

Poslednji zabaleženi Vinsentov incident je razbijanje merača buke na jednom koncertu.

Prilikom hapšenja muzičar je policiji izjavio:

- Naravno da sam ga razbio, to je antirokenrol sprava... i trebalo bi da ih razbijam, zar ne?

Ove se godine očekuje album neobjavljenih snimaka Model Prisoners iz vremena dok se družio sa pokojnim gitaristom The Replacements - Bobom Stinsonom. 

TAGOVI: koncertSKC
makonda-tracker