ne propustite

Nastavak ciklusa za megalomane: Filharmonija a la duduki

0
Raskošan simfonijski repertoar bogatih harmonija, neobičnih kontrasta i masivnog zvuka oduševiće publiku na koncertu 16. decembra na Kolarcu.
Hamar i beogradska filharmonija, foto: Beogradska Filharmonija

Dirigent Žolt Hamar predvodiće treći koncert Beogradske filharmonije iz ciklusa Za megalomane, u petak, 16. decembra (Kolarac, 20h). Program koncerta otvara ...a la duduki, savremenog gruzijskog kompozitora Gije Kančelija, koja je naziv dobila po duduku, kavkaskoj narodnoj svirali nalik fruli, prodornog i upečatljivog tona. Filharmonija će dočarati karakter narodnog muziciranja, a truba imitirati zvuk narodnog instrumenta.

 

Kančeli se smatra jednim od najznačajnijih naslednika Šostakoviča, čiji će Koncert za violončelo i orkestar broj 1, zajedno sa Filharmonijom izvesti jedan od najcenjenijih muzičara u Skandinaviji - Torleif Teden

 

Vrhunac sinfonijske megalomanije na ovom koncertu predstavljaju Sinfonijske igre, poslednje delo Sergeja Rahmanjinova, čuvenog ruskog kompozitora, koje sadrži autocitate iz drugih kompozicija, po čemu je Rahmanjinov na izvestan način i sumirao svoj opus.

 

Kao solista na ovom koncertu je trebalo da nastupi čuvena violončelistkinja Natalija Gutman, međutim, nastup je otkazan zbog zdravstvenih problema umetnice. Dostojnu zamenu predstavlja Torleif Teden, a Žolt Hamar iz istog razloga menja najavljenog dirigenta Marka Pjolea.

makonda-tracker