Guča u Beogradu

Spektakl za savršeni kraj 2016. godine: Srpska se truba daleko čuje!

0
Najbolji, nagrađeni,trubačkih orkestara organizuju nezaboravno veče srpske tradicije u Sava Centru u četvrtak 29.12.2016. u 20 h.
foto: Promo
foto: Promo

Najbolji i višestruko nagrađeni trubači: orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja (Šampion šampiona Guče 2016.), orkestar Bojana Ristića iz Vladičinog Hana (najbolji orkestar Guče 2016.) i orkestar Saše Krstića iz Surdulice (zlatna truba Guče 2016.) biće gosti Beograda i izvešće najpopularnije trubačke kompozicije i uvesti nas u prednovogodišnje slavlje. Uz trubačke hitove, spletove narodnih kola Akademskog kulturno umetničkog društva „Lola“ , srpske nošnje, i tradicionalne pesme na najlepši mogući način publiku i one koji poštuju srpski melos i tradiciju uvešće u proslavu naredne i nadamo se uspešne Nove 2017. godine.

 

Biće ovo beogradski spektakl posvećen dragocenom instrumentu zbog čijeg zvuka i atmosfere koju orkestri stvaraju, mnogi turisti iz daleka dolaze u Srbiju, neretko i više puta. Guča se daleko „čuje“ a ovoga puta u prestonici na neobičan način i uz prilagođen repertoar kako bi svi posetioci 29 decembra uživali u beogradskom Sava Centru.

 

Šampion Guče, najbolji među najboljima, majstor nad majstorima ,Ekrem Mamutović iz Vranja, je na prvom takmičenju majstora trube ovogodišnjeg, 56. Sabora trubača u Guči, odneo pobedu i osvojio statuu "Desimir Perišić".

Presrećan sam. Pored takvih čuvenih imena, majstora trube, kojima sam se i sam divio, ja sam izabran za šampiona”, rekao je tada Ekrem koji potiče iz čuvene trubačke porodice Bakije Bakića. “Spremali smo se za ovo takmičenje kao nikada ranije. Isplatilo se! Promovisaćemo Guču i na dalje, gde god se nađemo i gde god možemo da sviramo a dovoljno je da je truba uz nas i eto veselja i dobrog zvuka , kaže Mamutović radujući se beogradskoj publici.

foto: Promo

 

Orkestar Bojana Ristića iz Vladičinog Hana osvojio je prvo mesto za Najbolji trubački orkestar Guče za 2016.godinu, a Bojan Ristić je u kratkom periodu izgradio bogatu muzičku karijeru .

 

Ovaj ritam sam zavoleo kao dete. Moj deda Žika svirao je bubnjeve, a ja sam odlučio da malo promenim pravac i latio se trube. Od sedme godine sviram, a već sa 14 godina sam se kvalifikovao za Sabor trubača”, kaže Bojan koji je 2000 god. dobio prvu nagradu kao najbolji orkestar u kategoriji mladih a dve godine kasnije osvojio i prvu trubu Guče koju je potvrdio i i titulu “odbranio” 2004. godine .

foto: Promo


Nakon ovogodišnje pobede u Guči kada su ga novinari pitali zbog čega plače rekao je :

 To su suze radosnice. Sada mogu i peške do Vladičinog Hana. Petsto, hiljadu, million kilometara ako treba , nije važno. Sada je važno da sam danas srećan čovek ,a do večeras sam bio mrtav! Osam godina bez pobede u Guči nisam znao ni šta više radim ni za šta se borim”.

foto: Promo


Danas su i tonski zauvek zabeležena njegova izvođenja i muzički aranžmani pesama “La bamba” i “Maljčiki” koje su i najtraženije na nastupima a izvešće ih i 29 decembra u Beogradu.

 

Trubački orkestar Saše Krstića je po treći put najbolji trubač 56. Sabora u Guči. Pobednik u svim konkurencijama mladih trubača i u Surdulici i u Guči! Gde god je do sada na trubačkom takmičenju ovaj dvadesetrogodišnjak ukrstio svoju trubu sa drugima , pobedio je.

 

foto: Promo

 

Na Balkanskom festivalu trube u Zaječaru,u konkurenciji najboljih bugarskih,makedonskih i naših trubača proglašen je za Kralja trube.Za ovog momka vlada nepodeljeno mišljenje da je danas najtalentovaniji trubač na jugu Srbije. Njega već iskusni trubači oslovljavaju sa - Majstore, a od ove godine na Saboru u Guči je i zvanično osvojio ovu “titulu”.Tehnički savršen, on se prosto poigrava sa trubom.

 

“Vredno sam radio i očekivao ovo priznanje jer znam da sam ga kvalitetom zaslužio. Trubači na jugu žive za ovaj instrument i svaki naš trenutak posvećen je vežbi, sviranju, radu ali i veselju, kaže Krstić koji se posebno raduje beograđanima za koje će svirati.

foto: Promo


Uz atmosferu Guče, tradiciju će svojim pokretom ulepšati i Akademsko kulturno umetničko društvo “Ivo Lola Ribar” Beograd. Putuju po celom svetu, predstavaljaju naše blago i raduju se svakom nastupu kao da je prvi.

 

Energija i ritam sa Juga u Beogradu 29 decembra u Sava Centru pokrenuće i razveseliti i vas.

 

Karte u predprodaji na blagajni Sava Centra i na svim Eventim prodajnim mestima mogu se kupiti po ceni od 800, 1200 i 1500 dinara

 


 

 

makonda-tracker