lepe vesti

Maks & Igor Kavalera izvode kultni album Roots u Beogradu

0
Legendarni brazilski sastav Sepultura izdao je godine 1996. album „Roots“ koji je otvorio vrata savremenom, nu metal zvuku, i zacrtao mogući pravac razvoja teškog rokerskog načina sviranja u 21. veku.
foto: Promo
foto: Promo

Tačno dvadeset godina kasnije Maks i Igor Kavalera udružuju snage da bi pred publikom širom sveta u celosti odsvirali vizionarsku ploču koja ih je učinila značajnim muzičarima našeg vremena: „Roots“ će u svoj svojoj slavi i veličini biti izveden 14. novembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

 

„Roots“ je bio poslednji studijski album Sepulture snimljen sa pevačem Maksom Kavalerom, jednim od osnivača sastava, pre nego što se otisnuo u nama dobro poznatu avanturu pod imenom Soulfly. Na ovom projektu su, između ostalih, gostovale zvezde kao što su Džonatan Dejvis (Korn) i Majk Peton (Faith No More), a snimljen je u saradnji s producentom Rossom Robinsonom, poznatom po radu sa čuvenim američkim cutting edge heavy metal sastavima iz tog vremena (Korn, Slipknot, Machine Head, Limp Bizkit i drugi). Muzički posmatrano, revolucija koju je bend izveo na „Roots“ sastavljena je od dva dela: daljeg usavršavanja nu metal zvuka kog su lansirali Korn, te upotrebe etničkih perkusija karakterističnih za brazilski Bahia region. Ovaj spoj dao je novu, spiritualnu dubinu savremenom metal zvuku, ne gušeći njegovu ubitačnost. Ako na ovo dodamo očigledne angažovane poruke koje su se oslanjale na rečnik hardcore punka, postaje jasno da je direktnost Sepulturine muzike ovde nadograđena višeslojnošću koja je i danas intrigantna, te deluje uzbudljivo supermoderno i savremenom slušaocu.

 

Nakon 20 godina od objavljivanja i uoči koncerta u Beogradu, braća Kavalera podelili su sa nama utiske o legendarnom albumu "Roots" iz današnje perspektive, kao i da li bi nešto promenili na njemu:

Meni je utisak daleko jači nego pre. Neverovatno je kako je taj album uspeo da odoli zubu vremena i kako i danas zvuči sveže, direktno i moćno. Toliko super stvari se desilo nakon što je album objavljen, inspirisao je mnogo bendova od nu metala pa sve do blek metal scene u Norveškoj. Iz ove prespektive, promenio bih kraj pesme 'Roots Bloody Roots' koji je po meni spor. Demo koji sam snimio za tu pesmu ima brži završetak i zvuči zaista odlično", rekao je Maks.

makonda-tracker