nastupi umetnika iz 17 zemalja

Sve je spremno za put oko Planete Džez: Počinje 32. Beogradski džez festival!

0
Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2016. predstavlja 32. Beogradski džez festival, pod sloganom "PLANETA DŽEZ"/"PLANET JAZZ".
foto: promo
foto: promo

U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru.

 

- U programskom smislu dalje trasiramo pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkrivamo publici novonastalu Planetu Džez, na kojoj se on nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali ne zaboravljamo ni velikane ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka. Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. Svake godine postavljamo sebi nove zadatke i više ciljeve, sa namerom da u našoj sredini predstavimo vrhunske umetnike, šireći uticaj najdugovečnijeg srpskog džez brenda po celoj Planeti. Uprkos godinama trajanja, duhom smo sve mlađi i aktuelniji, a to najbolje potvrđuje naša verna publika, koja se podmlađuje iz godine u godinu, po čemu smo jedinstveni u Evropi - navodi se u zvaničnom saopštenju organizatora festivala.

 

Po tradiciji, svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja po jednu originalnu domaću produkciju, nekog od najznačajnijih autora iz Srbije. Ove godine to je Vlada Maričić, istaknuti džez pijanista i kompozitor, koji će sa svojim kvartetom, na svečanom otvaranju 32. BDŽF, 26. oktobra od 19:30 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, izvesti specijalno pripreman program.

 

Njihov specijalni gost biće slavni američki trubač, Brajan Linč, dobitnik Gremija za najbolji latin-džez album 2007. godine. Maričić je nedavno zaokružio tri decenije profesionalne karijere, a u svojim originalnim kompozicijama sa uspehom kombinuje elementa džeza, balkanske, romske i kubanske tradicije, predstavljajući amalgam sličnih, a različitih senzibiliteta.

 

U drugom delu programa svečanog otvaranja 32. Beogradskog džez festivala, od 21h nastupiće kubanski pijanista Alfredo Rodriges sa svojim Triom.

 

makonda-tracker