uskoro

Nišville 2017. slavi dve velike pevačice: Patti Austin – Elli u čast

0
Poznata američka ritam i bluz i džez pevačica i dobitnica nagrade Grammy za najbolji vokalni album (“Avant – Gershwin” sa WDR big bandom iz 2008. godine) Patti Austin nastupiće na otvaranju Nišvila 2017, 10. avgusta, povodom svetske proslave 100 godina od rođenja velike Elle Fitzgerald.
foto: Promo
foto: Promo

Interesentno je da će upravo na dan nastupa na Nišvilu Patti proslaviti svoj 67. rođendan i 63 godina uspešne karijere. A o tome koliko pravo Patti Austin ima na zaveštanje velike Ele – dovoljno govori podatak da je među njenih devet Grammy nominacija - jedna bila i za album iz 2002. godine “For Ella” snimljen takođe u saradnji sa WDR big bendom.

 

Patti Austin je rođena u Harlemu, i sa svojih 66 godina iza sebe ima karijeru i dužu od šest decenija. Prvi javni nastup imala je sa 4 godine u legendarnom Apolo Teatru, a već sledeće godine je imala profesionalni ugovor sa kompanijom RCA Records. Njen otac Gordon je bio jazz trombonista, a čuveni muzičar i producent Quincy Jones i ništa manje poznata pevačica Dinah Washington smatrali su je svojim kumčetom. Do kraja šezdesetih uglavnom je radila kao prateći i gostujući vokal na snimanjima sa  mogim poznatim pevačima i sastavima među kojima su bili i Frankie Valli and The Four Seasons.

 

foto: Promo

Takođe, u to vreme je bila poznata i kao “Kraljica džinglova” snimivši veliki broj reklama za mnoge poznate američke kompanije ali i državne institucije (Burger King, Almay make-up, Avon, KFC, McDonalds, Meow Mix, Impulse,  touffer's, Maxwell House, United States Army...).

 

Na spisku zvezda sa kojima je pevala su i Johnny Mattis, Paul Simon, Cat Stevens, James Brown, Joe Cocker, Bette Midler, Roberta Flack, Diana Ross, Michael. Početkom osamdesetih Patti je skrenula veću pažnju na sebe učešćem na seriji albuma svog “kuma” Quincy Jones-a, među kojima su i

“Stuff Like That”, “Dude”, “From Q With Love”...

 

 

makonda-tracker