48. Beogradske muzičke svečanosti

Remek delo klasične muzike: Bramsov koncert na sutrašnjem otvaranju Bemusa

0
Koncertom Simfonijskog orkestra RTS, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić i na kome će kao solista nastupiti violinista Dragan Sredojević sutra uveče se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca otvaraju 48. Beogradske muzičke svečanosti.
foto: Promo
foto: Promo

- Velika mi je čast što ću svirati remek delo klasične muzike na otvaranju najzanačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji - kazao je violinista Dragan Sredojević koji će "Bramsovim koncertom u D-duru za violinu i orkestar" uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod upravom Bojana Suđića, sutra otvoriti 48. Bemus.


Na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada Beograda govorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić koja je istakla da je sve spremno za početak Bemusa.

 

- Programi Bemusa će se odvijati u Kolarcu, Svečanoj sali Skupštine grada, Madlenijanumu i Jugoslovenskoj kinoteci. Grad Beograd je finansirao festival sa 15 miliona dinara za razliku od prošlogodišnjih 11, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,8 miliona dinara u odnosu na 700.000 dinara prošle godine - kazala je Jevtić.

 

Umetnički direktor festivala i kompozitor Svetislav Božić naglasio je da je Bemus zadužen da avangardu praćenu proverenim vrednostima predstavi publici.

 

- Na Bemusu će nastupiti vrhunski umetnici kao što su Maslejev, Berezovski, Sredojević, Krstić, Savić....Biće izvedena dela naših i svetskih kompozitora i pokušaćemo da pogledamo u muzičku prošlost, ali i da osvetlimo najbolje iz stvaralaštva u 21. veku - rekao je Božić.

 

Violinista Dragan Sredojević, član Marijanskog teatra iz Sant Peterburga, naglasio je da je pred njim veliki umetnički izazov na otvaranju Bemusa.

- Bramsov koncert je u muzičkim krugovima poznat pod terminom "protiv violiniste". To je remek delo klasične muzike i biće veliko iskušenje odsvirati ga na otvaranju festivala - rekao je Sredojević.

 

Dirigent Vesna Šouc će dirigovati premijernim izvođenjem opere "Suton" Stevana Hristića u Beogradu:

 

- Izvešćemo delo jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora. Stevan Hristić je osnivač Beogradske muzičke akademije i Beogradske filharmonije. Opera "Suton" je delo kasnog romantizma i velika mi je čast što ćemo je izvesti u okviru programa Bemusa."

 

Maestro Bojan Suđić je istakao da je velika privilegija biti deo misije koju Bemus predstavlja na našoj kulturnoj sceni.

 

- Hor i Simfonijski orklestar RTS su među fundamentalnim stubovima naše muzičke kulture. U programu Bemusa smo predstavljeni sa dva koncerta i posebna mi je čast što nastupamo na otvaranju. Sviraćemo Bramsov "Violinski koncert" i "Patetičnu simfoniju" Čajkovskog što predstavlja stub svakog repertoara ozbiljnih orkestara. Te kompozicije su u samom vrhu po broju izvođenja u istoriji muzike. Divne i veoma zahtevne - rekao je Suđić.

 

makonda-tracker