Humanitarni promenadni koncert u Narodnom pozorištu

0
U nedelju, 7. marta u 12 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta specijalno za Decu sa posebnim potrebama Narodno pozorište i Filharmonija mladih Borislav Pašćan, izvodi Promenadni koncert pod nazivom Umetničkom muzikom protiv nasilja

U svojoj 31-godišnjoj istoriji života i rada u Beogradu Filharmonija mladih Borislav Pašćan stalan je gost kod Dece sa posebnim potrebama, najčešće u dvorištu, ali i u fiskulturnoj sali Centra za dnevni boravak u Šekspirovoj ulici, zatim na Bežanijskoj kosi, kao i u Bolnici za paraplegičare u Sokobanjskoj ulici. Program je uvek bio popularan i vrlo lepo ispraćen od slušalaca, ali prilagođavanje Simfonijskog orkestra raznim ne fukcionalnim prostorima učinilo je da se obrate Narodnom pozorištu da tim mladim iako sa posebnim potrebama omoguće umetnički doživljaj u autentičnom umetničkom prostoru, da se međusobno pomešaju i osećaju kao publika Narodnog pozorišta, da pri tom slušaju visoko profesionalnu muziku u izvođenju svojih vršnjaka koji takođe spadaju u posebnu kategoriju mladih, jer poseduju talenat, koji je neophodan za izučavanje najdužeg školovanja muzičkog školovanja, koje uz obaveznu nastavu traje 15 godina, a ne kao fakulteti posle opšte nastave 4 do 5 godina.

Na programu će biti popularna dela slovenske i srpske klasike uz upoznavanje sa plemenom Simfoničara, koje čine više muzičkih porodica, a sve u smislu da svaka muzika ima svoje, mesto, svoje vreme i svog slušaoca, kao i da svaka muzika izaziva različita raspoloženja, a samim tim i različita ponašanja, koja mogu biti čak i nasilnička.

Na repertoaru su dela Svetislava Božića, Modesta Misorgskog, Petra Iliča Čajkovskog, Arama Hačaturjana, Stevana Hristića Antona Ljadova… Dirigent je dirigent Opere i baleta Narodnog pozorišta Đorđe Pavlović.

Ovo je ujedno prvi takav susret u Velikoj sali Narodnog pozorišta, koje je zajedno sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda pokrovitelj Projekata Filharmonije mladih Borislav Pašćan.

makonda-tracker