U oktobru u Kolarčevoj zadužbini

Dmitrij Maslejev: Briljantnost, liričnost, samouverenost i spontanost stila

0
Pijanista Dmitrij Maslejev, pobednik 15. Međunarodnog takmičenja Čajkovski u Moskvi (2015), ispostavio se kao pravo otkriće ovog prestižnog takmičenja. I publika i mediji s odobravanjem su pozdravili jednoglasnu odluku žirija, što je zaista redak slučaj na muzičkim takmičenjima.
foto: Promo
foto: Promo

Opisujući kreativni karakter pijaniste, muzički kritičari naglasili su preciznost izvođenja, nepogrešivu tehniku i osećaj za formu (Neva Tajm), vladanje svim klavirskim tehnikama (Rasiskaja Gazeta), briljantnost, liričnost, samouverenost i spontanost stila (Кomersant), i saželi presudu žirija:

Odluke Žirija u klavirskoj kategoriji bile su prilično iskrene i beskompromisne. Teško da je bilo moguće napraviti ispravniji i pošteniji izbor." (Neva Tajm)

Diplomac Moskovskog konzervatorijuma (klasa profesora Mihaila Petuhova), Dmitrij Maslejev je još kao student bio pobednik mnogih međunarodnih takmičenja, među njima Takmičenje za Šopenovu nagradu (2011), na kome je osvojio prvo mesto i klavir, kao i angažman na turneji po gradovima Italije. Nastupao je i u Rusiji, Francuskoj, Rumuniji i Nemačkoj. U sezoni 2014/15 Maslejev se usavršavao na Međunarodnoj muzičkoj akademiji na jezeru Кomo, u Italiji.

 

Pored drugih dela, 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbini u 20 sati izvešće i prve tri od ukupno deset klavirskih sonata Sergeja Prokofjeva (1891-1953). Harmonski jezik ovih dela se prostire između prizvuka kasnog romantizma i modernosti početka 20. veka. Prva sonata, napisana 1909. godine, jednostavačne je strukture i odlikuje se bogatim lirizmom, sa naglaššenom melodijskom komponentom.

 

Za razliku od Prve, Druga sonata (1912) donosi bogatstvo kontrasta – od atmosfere kompozitorovih strogo klasičnih studentskih dana, pa do kabaretskih i karnevalskih prizvuka. Virtuozna Treća sonata (1917), u kojoj je izražžena prepoznatljiva motoričnost muzičkog stila Sergeja Prokofjeva, komponovana je, kao i prva, u jednom stavu u sonatnoj formi, suprostavljajući dve kontrastno različite teme motoričnu i lirsku.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 800, 1.000 i 1.200 dinara.
 

makonda-tracker