otvaranje sezone

Predstavljen program za novu Filharmonijsku sezonu: Samo muzika – jer doživljaj nema cenu

0
Zajedništvo kao suštinski deo metoda rada na komadu "10 000" stvari. Filharmonijski „zaljubljenici“ uživaće u delima 5 autora različitih generacija i stilskih opredeljenja od 23. septembra
foto: Marko Đoković
foto: Marko Đoković

Zabeležite petak 23.septembar, jer počinje nova koncertna sezona Beogradske filharmonije! Ljubitelji Filharmonijske muzike imaće prilike da na Kolarcu od 20h uživaju u koncertu iz ciklusa "Za zaljubljene".

 

Ljubavnu tematiku otvara kompozicija „10 000 stvari“ Aleksandre Vrebalov i Džona Kinga, stvaralačkog i partnerskog dua, nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije. Dela velikog Šrekera i Čajkovskog nalaze se na repertoaru „ Za zaljubljene“ pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, a prava poslastica biće Sibelijusov violinski koncert u izvođenju čuvenog Kolje Blahera, nekadašnjeg koncertmajstora Berlinske filharmonije.

 

Beogradska filharmonija već godinama aktivno učestvuje u razvoju savremen srpske muzike, a svoj veliki doprinos daje i ove sezone projekatom pet porudžbina srpskim kompozitorima koji će definitivno obeležiti ovu koncertnu sezonu.

Među izabranim autorima nalazi se i Aleksandra Verbalov, naša istaknuta kompozitorka koja živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Zajedno sa svojim kolegom i partnerom, američkim kompozitorom Džonom Kingom, Aleksandra rad na kompoziciji "10 000 stvari" opisuje kao preispitivanje koncepta individualnosti i ličnog stila u umetnosti.

 

"Naše zajedništvo je tako postalo suštinski deo metoda rada na komadu“, objašnjavaju autori kojima je posebno uzbudljiva bila činjenica da će se njihovi individualni muzički izrazi stopiti i stvoriti sasvim nov, poseban jezik.

 

foto: Promo

Filharmonijski „zaljubljenici“ uživaće još i u „Nokturnu“ iz opere „Udaljeni zvuk“ Šrekera, kao i u simfonijskoj interpretaciji Čajkovskog tragične sudbine „Frančeske da Rimini“, ovekovečene u Danteovoj „Božanstvenoj komediji“. 

 

U sezoni 2016/17 Filharmonija nastavlja da svira „Za zalјublјene“, „Za početnike“, „Za znalce“, „Za avanturiste“ i „Za megalomane“.

 

Celokupna koncertna sezona „Samo muzika – jer doživljaj nema cenu“ rasprodata je, a nakon velikog uspeha sa ciklusom ponovljenih koncerata „Filharmanija-zato što jednom nije dovoljno“, i u ovoj sezoni Beogradska filharmonija ponovo predstavlјa svoj izbor najinteresantnijih programa.

makonda-tracker