Beogradski fadisti na sceni UK Vuk Karadžić

0
Još jedan koncert Beogradskih fadista, prvog fado ansambla na ovim prostorima i jednog od retkih van portugalskog govornog područja – osmog marta u 20 časova, u velikoj dvorani UK Vuk Karadžić u Beogradu.
foto: promo
foto: promo

Prvi i veoma uspešan nastup Beogradskih fadista održan je u decembru prošle godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Novi koncert najavljen je za osmi mart, a očekuju se još tri u aprilu, maju i junu, kao i nastupi van Beograda.

Beogradske fadiste okupila je Maja Volk, dramaturg, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u Banjaluci i master studijama u Novom Sadu, ali i dugogodišnji muzičar i zaljubljenik u fado muziku.

- Fado pevam već deset godina, sama sa gitarom. Bojan Knežević, sa kojim već dugo nastupam kao duo gitara i vokala, pridružio mi se u ovom žanru. Onda se pojavio i mladi Nemanja Sekiz, sa portugalskom gitarom i željom da peva fado, i tako sam dobila ideju da okupim Beogradske fadiste - kaže Maja Volk.

Na koncertu osmog marta nastupiće osam muzičara, od kojih četiri izuzetna vokala – uz Maju Volk i Bojana Kneževića koji, takođe, sviraju i gitare, i Nemanju Sekiza, nastupiće kao gošća i pevačica Anastasja.

Uz njih, tu su Ivica Stjepanović na kontrabasu, Maja Klisinski koja je u fado čarobno uvela kahon i udaraljke i Dejan Savić na perkusijama.

Pored bogatih glasova i melodija, nastupu će posebnu draž dati i izvođenje Jovice Šošića na jedinoj originalnoj portugalskoj gitari kod nas.

Program Beogradskih fadista obuhvata neke od najpoznatijih fado kompozicija nastalih od 19. veka do danas, pesme će pratiti i zanimljiva priča o njima i šarmu ove muzike koja kod nas ima mnogo poklonika, a u atmosferu Lisabona vizuelno ćemo otploviti i uz pomoć mlade novosadske balerine Nataše Bogdanović.

makonda-tracker