elektro-clash i vencijansko bijenale

One će vas raspametiti: Legendarna međunarodna grupa gostuje u Beogradu (FOTO)

0
Umetničko - muzička grupa koju su 1997. u Minhenu osnovale Melissa E Logan i Alex Murray Leslie
foto: Promo
foto: Promo

GRAD-Evropski centar za kulturu i debatu, je nastao na inicijativu Kulturnog Fronta Beograd i Felix Meritis fondacije iz Amsterdama. Zahvaljujući podršci Ministarstva inostranih poslova Holandije kroz program MATRA i beogradske opštine Savski venac, po prvi put kod nas jedan objekat industrijskog nasleđa postaje mesto kulturnih dešavanja.

 

Šta povezuje elektro-clash, vencijansko bijenale, Julian Assange-a, Karl Lagerfelda, Yoko Ono i MoMa muzej u Njujorku. Odgovor je - Chicks on Speed. Legendarna međunarodna umetnička grupa Chicks on Speed dolazi u kraći rezidencijalni boravak u Kulturni centar GRAD u okviru kojeg će u petak 16. septembra predstaviti svoj side projekat / live nastup pod nazivom Voodoo Chanel Opening act: Sonja Sajzor, closing act.Karte se u pretprodaji mogu kupiti u Kulturnom centru Grad po ceni od 400 rsd, na ulazu karte 600 rsd.

 

Chicks on Speed (COS) su umetničko - muzička grupa koju su 1997. u Minhenu osnovale Melissa E Logan i Alex Murray Leslie. Iako su status kultne grupe dobile zahvaljujući svojim muzičkim aktivnostima u okviru elektro-clach žanra COS su uvek bile vrlo aktivne u domenu umetničkog performansa, dizajna, mode i vizuelne umetnosti. U svojim muzičkim projektima sarađivale su sa imenima poput: Julian Assange, Yoko Ono, Peter Weible i Francesca Thyssen, Anat Ben David, Angie Seah, Oliver Horton i Christopher Just.

 

foto: Promo

Projekti vizuelne umetnosti ni malo po uspešnosti ne zaostaju za muzičkim, a neke od institucija u kojima su imale samostalne ili grupne izložbe uključuju MoMA – Muzej savremene umetnosti u Njujorku, Tate Modern u Londonu, Centre Georges Pompidou u Parizu, Kunstraum Kreuzberg, Dundee Contemporary Arts, ArtSpace Sydney, Bilbao Fine Arts museum itd.

 

Chicks on Speed su takođe bile angažovane na 55. Venecijanskom bijenalu u okviru australijskog paviljona. Njihovo interesovanje za modu otpočelo je još 1997. godine kada su kreirale svoje prve kostime za scenski nastup.

 

Od tada su realizovale mnoge projekte i sarađivale sa mnogim modnim brendovima i kompanijama kao što su Crystal Ball Japan, DAA (Designers Against Aids), H&M - Hennes and Mauritz "Fashion Against Aids", Godine 2009. su otpočele projekat Insight on Chicks on Speed kreirajući surf žensku kolekciju "Super Surfer Girl" koju pored garedorobe prate specijalno muzičko i video izdanje. Nedavno su sarađivale sa Karl Lagerfeldom na njegovoj izložbi Modemethode sa performansom ARTSTRAVAGANZA.

 

foto: Promo

Gostovanje Chicks on Speed se realizuje u saradnji Kulturnog centra Grad, beogradske Nedelje ponose i Goethe instituta u Beogradu, a projekat podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Sonja Sajzor je gospodarica zlobe i mračna velikosveštenica Elektroncke Laboratorije (The Tronic Lab) - kolektiva nezavisnih queer umetnika sa radikalnim trans feminističkim pogledom koji organizuju ekperimentalne queer punk žurke sa mračnom elektronskom muzikom. Sonja je poznata po vrlo eksperimentalnim sajber pop, elektro indi i witch hop DJ setovma i teatralnim performansima.

 

On je nepobedivi romantik, stari obijač beogradskog densflora. Zanose ga uzbudjivi vokali, haos u hausu, šansone i drama, a te prepoznatljive queer-a-billy plesne pokrete izazivaju masni bas i disko fantazije.

makonda-tracker