Zubin Mehta i Beogradska filharmonija

0
Proslavljeni dirigent biće gost Beogradske filharmonije, s kojom će nastupiti dvadeset prvog februara u Kolarčevoj zadužbini na dva dobrotvorna koncerta
foto: promo
foto: promo

Zubin Mehta, jedan od najvećih autoriteta današnjice u svetu klasične muzike, održaće sa Filharmonijom dva koncerta, u 11 i 20 časova, na kojima će beogradskoj publici predstaviti svoja tumačenja Bramsove Prve i Četvrte simfonije.

Pretplatnici Filharmonije imaće privilegiju da prvi slušaju Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju na koncertu 21. februara u 11 časova.

Karte za večernji benefit koncert rasprodate su u roku od 24 časa otkako su puštene u prodaju, a redovi ispred blagajni formirali su se nekoliko sati pre otvaranja. Kompletan prihod od karata za oba koncerta ići će u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je Mehta počasni predsednik.

Zubin Mehta odrekao se honorara za koncerte, kao i autorskih honorara za svoju autobiografiju Partitura mog života na srpskom jeziku, u korist Fondacije filharmonije. Knjigu će prvi u Srbiji moći da kupe posetioci koncerata 21. februara.

Iz poštovanja prema ovom velikodušnom gestu Zubina Mehte i zbog uvažavanja publike Beogradske filharmonije, za koncerte nisu predviđene nikakve protokolarne karte.

Već gotovo celu deceniju meastro Mehta održava posebne veze sa Beogradskom filharmonijom. Prilikom poslednjeg boravka u Beogradu 2005. godine, proslavljeni dirigent je u okviru Fondacije Filharmonije osnovao fond za nabavku instrumenata koji nosi njegovo ime. Svoju privrženost Filharmoniji Mehta je ponovo pokazao prošle godine, kada je na međunarodnom planu bio jedan od prvih koji je podržao tu kulturnu ustanovu i njenu borbu da odbrani svoje visoke profesinalne standarde u vremenu ekonomske krize.

Prvi put Mehta je u Beogradu bio pre tačno pedeset godina, na samom početku jedne od najblistavijih umetničkih karijera.

makonda-tracker