Koncert

Tango i džez: Kombinacija koja će osvojiti svaku damu

0
Čuveni argentinski bend „Tango Jazz Quartet“ nastupiće u Gvarnerijusu u ponedeljak, 15. avgusta 2016. godine u 20 časova.
foto: Promo
foto: Promo

Beogradska publika će po prvi put imati priliku da uživo čuje kvartet koji svojim pristupom i kombinovanjem dva muzička stila – tanga i džeza, zauzima sve značajnije mesto na svetskoj muzičkoj sceni. Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj, a godine 2014. kvartet je imao i veliku svetsku turneju.

 

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven, nazivajući ih „Típica y jazz ”. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga.

 

Godine 2005. osniva Kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije publike i stručne kritike. Članovi sastava su Gustavo Firmenich - tenor saksofon i klarinet, Alejandro Beelmann - bubnjevi, Federico Hilal – bas, i Horacio Acosta – klavir.

 

Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

 

Pokrovitelj koncerta je Ambasada Argentine u Beogradu.

 

Ulaz na koncert slobodan.

makonda-tracker