40 godina rada

Slavlje posvećeno muzici, godinama i iskustvu: Dvostruki jubilej Bilje Krstić

0
2016. godina vreme je dvostrukog jubileja rada Biljane Krstić.
foto: S. Ralić
foto: S. Ralić

Ona proslavlja 40 godina umetničkog rada i 15 godina postojanja i uspeha Bistrika koji je svojim delovanjem i posvećenošću postao deo njenog života, stvaranja i napredka. Godina slavlja počela je koncertom na Božić u Banatskom Karlovcu, a za koji dan beogradska publika uživaće i u novim pesmama koje će Bilja i Biskrik, pored onih potvrđenih i hvaljenih, izvesti u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju 20. jula od 21h.

 

- Slavimo muziku , godine, iskustvo i još mnogo divnih stvari i momenata koji su odredili da se upustimo u veoma zahtevan ali i inspirativan rad - kaže Bilja i dodaje da članovi Bistrika i ona već 15 godina rade , nastupaju i žive poput članova porodice. Bilja Krstić i Bistrik nesmanjenim tempom nastavljaju sa koncertnim aktivnostima širom Srbije.

 

- Ponosna sam na veliki broj koncerata koji su već iza nas u ovoj 2016 godini. Banatski Karlovac, Sombor, Kruševac, Smederevo, Leskovac, Pančevo, Lazarevac, Sremska Mitrovica, Šabac, Jagodina, Ribarska banja, Gacko, Trebinje, Sopot su gradovi u kojima smo pevali i uživali zajedno sa publikom i ljudima koji vole i poštuju naš rad i našu muziku. Stigli smo i do Beograda i jako se radujemo predstojećem koncertu u divnom prostoru Kapetan Mišinog zdanja u okviru koga ćemo publici predstaviti i deo naših novih pesama sa albuma koji će uskoro zaživeti svoj muzički život. Pažljivo smo i studiozno radili , posvećeno i sa velikom odgovornošću prema sebi i ljudima koji će slušati naše pesme - nastavlja Bilja koja je u predhodnoj godini veliki uspeh postigla i radeći filmsku muziku za film Branio sam Mladu Bosnu .

 

Beogradskoj publici u okviru koncerta na BELEF-u 20 jula Bilja Krstić i Bistrik predstviće i svoje drage goste a otkrivaju da je samo jedan od njih gajdaš Milan Vašalić. Najavljuju i učešće na festivalima koji ih očekuju u narednom periodu Bjeljina (Obarsko),Nišvil ,Beerfest, Brus, Bela Palanka a nakon toga putuju u Tursku, u Antaliju, na Expo festival

 

Bilja Krstić rođena je u Nišu gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje, U Beogradu je diplomirala na fakultetu muzičke umetnosti. Na domaćoj pop sceni prisutna je dugi niz godina . Nakon grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri pop albuma pop orijentacije. Uporedo sa karijerom sledi i svoje najdublje muzičke afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične notne zapise isvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene i većinom neobjavljene muzičke teme sa Kosova , iz Južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Mađarske….Godine 2001. sa svojim kolegama sa Fakulteta muzičke umetnosti osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u Srbiji i u svetu. Dobitnica je velikog broja nagrada za svoj rad i doprinos očuvanju tradicionalne muzike ali i za značajna ostvarenja u opusu komponovanja filmske muzike. Bilja Krstić dugogodišnji je muzički urednik Radio Beograda.

makonda-tracker