zvuk tradicije

Koncert Bojane Nikolić i Srpskih glasova u Manakovoj kući

0
Koncert će se održati u petak 15. jula u okviru Manakovog kulturnog leta, s početkom u 20.30 časova u ulici Gavrila Principa 5.
foto: Promo
foto: Promo

Dan ranije, u četvrtak 14. jula grupa će gostovati na koncertu Ruskog državnog kozačkog ansambla ''Slobodna stepa'' u Sava centru.

 

Bojana Nikolić i ''Srpski glasovi'' će izvesti neke od najstarijih tradicionalnih pesama i stilova pevanja sa ovih područja. Na programu će biti numere iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bugarske. Publika će moći da čuje pesme ''na bas'', ''na glas'', ''kantalice'', groktalice'', ''potresalice'', ''nabrajalice'' i druge karakteristične vokalne oblike, od kojih se neki nalaze na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i listi UNESCO-a.

 

foto: Promo

Etnomuzikolog Bojana Nikolić se od svoje četrnaeste godine profesionalno bavi pevanjem. Učestvovala je na preko dvestotinepedeset koncerata u zemlji i inostranstvu (Amerika, Kanada, Meksiko, Luksemburg, Belgija, Holandija, Francuska, Kina, Indija, Italija, Južna Koreja, Egipat, Španija, Poljska, Mađarska, Bugarska, Grčka, Engleska, Češka, Austrija, Pakistan, Tunis, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Rusija i Nemačka).

 

Sarađivala je sa narodnim orkestarom Radio televizije Srbije pod upravom Ljubiše Pavkovića i Vlade Panovića, grupama Sanja Ilić i ''Balkanika'', ''Hazari'', ''Biber'', ''Carski drum'', Teodosi Spasovim, Vlatkom Stefanovskim, Poja Beom i brojnim drugim muzičarima i grupama koje interpretiraju muziku Balkana.

 

foto: Promo

 

2013. godine osniva grupu ''Srpski glasovi'' koju čine njene najbolje učenice. Sa njima izvodi najarhaičnije i najteže srpske i balkanske voklane oblike sa ciljem očuvanja i promocije naše tradicionalne kulture.

makonda-tracker