Uskoro Guitar Art Festival

Na jedanaestom GAF-u nastupiće velika imena gitarske muzike, među kojima su francuski sastav AIR, legendarni Pako de Lusija i jedan od najčuvenijih gitarista stare Jugoslavije Zlatko Manojlović.
0
1 / 18 Foto: Gaf

U programu 11. Guitar Art festivala, koji će se održati od devetog do 14. februara u Sava centru, Beogradskoj areni i Kolarčevoj zadužbini, nastupiće veliki broj istaknutih svetskih i domaćih gitarista. Na otvaranju u Kolarcu nastupiće švedski gitarista Goran Solšer, Cavatina duo i Camerata Serbica. Drugo veče rezervisano je za grupu Air, koja će u Beogradskoj areni nastupiti 10. februara, sa holandskom zvezdom Janom Šra i domaćim sastavom Svi na pod. U Domu sindikata 11. februara nastupiće Zlatko Manojlović sa prijateljima, a dan kasnije sledi koncert slavnog Paka de Lusije u Sava centru. U Kolarčevoj zadužbini 13. februara nastupiće Marta Masters, Žerar Abito i Miloš Janjić, a dan kasnije u istoj sali Sabrina Vlaškalić, Paolo Pegoraro, Denis Azabagić, Vojislav Ivanović, Levante duo i Zoran Dukić. Kao i prethodnih festivala, pored takmičenja za mlade gitariste, majstorske radionice i predavanja održaće poznati domaći i strani umetnici, 24 istaknuta majstora gitare od kojih su polovina strani umetnici. Prateći program festivala održavaće se svake večeri od osmog do 14. februara u Kulturnom centru Beograda, a na ovogodišnjem festivalu prvi put će biti održan Guitar Expo, u hotelu Kontinental, gde će ljubiteljima gitare biti predstavljene gitare poznatih graditelja i druga oprema za taj instrumenat.
Uvodni program 11. GAF-a predstavio je od 28. januara u Zrenjaninu laureate proteklih festivala, a 31. januara u Madlenianumu je nastupio američki gitarista Petar Kodžas, koji je poreklom sa ovih prostora.Uoči otvaranja GAF-a, u Institutu Servantes biće od prvog februara otvorena izložba Opredmećeni zvuci, autora Branislava S. Markovića i Gordana Pomorišca, a četvrtog februara u Starom dvoru biće održana i promocija dvostrukog CD-a sa prošlogodišnjeg festivala, na kojem su najveće zvezde bili Sting i Edin Karamazov, kao i slavni italijanski kompozitor Enio Morikone koji je na Dan zaljubljenih nastupio sa orkestrom Roma Sinfonietta u Beogradskoj areni. Majstorske radionice i predavanja biće održani na FMU, a takmičenje će biti u dva dana i dve etape, i to u šest kategorija, počev od najmlađih talenata do 11 godina, do tridesetpetogodišnjaka. Najbolji učesnici dobiće vredne nagrade, a fond za 18 priznanja iznosi oko 1,5 miliona dinara.

makonda-tracker