Camerata Academica na Kolarcu

0
Posle više od 10 godina pauze, u Beogradu u subotu 16. januara u 20 časova nastupa renomirani novosadski kamerni ansambl Camerata Academica. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti u Novom Sadu - asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti

Ansambl Camerata Academica je sarađivao sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupao je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije i ostvario uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji. Camerata je učestvovala na značajnijim festivalima (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva...) i ostvarila veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka.

Na svom repertoaru Camerata je uvek imala dela savremenih domaćih kompozitora. I ovoga puta orkestar će se beogradskoj publici predstaviti premijernim izvođenjem kompozicije Isidore Žebeljan za hornu i gudače. Solista je slovenački hornista Boštjan Lipovšek. Na programu su još i dela dela Baha, Pergolezija i Griga, a solistkinje su Aneta Ilić, sopran i Iva Profaca, mecosopran.

Biće izvedena i beogradska premijera kompozicije Igra drvenih štapova Isidore Žebeljan, dela koje je nastalo 2008. godine kao porudžbina Međunarodne asocijacije hornista, a pisana je za Lizu Ford, solo hornistkinju Simfonijskog orkestra iz Geteborga, i njoj je posvećena. Svetska premijera kompozicije održana je u Novom Sadu, 31. oktobra 2009. godine, a interpretatori su bili Boštjan Lipovšek, Camerata academica i dirigent Aleksandar Kojić.

 

makonda-tracker