Guarnerius: Ruska kultura u Srbiji

0
U okviru projekta Ruska kultura u Srbiji, u nedelju, 27. decembra 2009. godine sa početkom u 20 časova, u Guarneriusu će premijerno nastupiti Darja Gluhova, zvezda ruskog pijanizma i članica londonske Kraljevske muzičke škole
foto: promo
foto: promo

Mlada pijanistkinja prvi solistički koncert održala je već u svojoj desetoj godini, a sa 11 godina nastupa u poznatoj sali Rahmanjinova Moskovskog državnog konzervatorijuma. Prvi nastup sa simfonijskim orkestrom održala je kada je imala 15 godina.  2004. godine je sa odličnim uspehom završila odsek klavira u muzičkoj školi pri moskovskom državnom Konzervatorijumu Čajkovski u klasi profesora A. Melkusa, a 2007. godine uspešno je položila ispite na Kraljevskoj muzičkoj školi u Londonu čime je stekla pravo zvanja Člana Kraljevske muzičke škole.

Od 2002. godine Darija se aktivno bavi koncertnom delatnošću. Posebnu naklonost pijanistkinja pokazuje prema kamernim prostorima, vraćajući slušaoce izvorima ruskog pijanizma i salonskoj, domaćoj atmosferi 18. i 19. veka. Svaki koncert Darje Gluhove postaje ekskluzivan, jedinstven uz nove programe. Raznovrstan repertoar mlade pijanistkinje uključuje solističke kompozicije za klavir, ali i dela za kamerne ansamble i simfonijske orkestre. Na repertoaru su joj dela Baha, Hajdna, Mocarta, Gumelja, Mendelsona, Betovena, Šuberta, Šumana, Bramsa, Čajkovskog, Glazunova.

makonda-tracker